nieuws

Petitie brede coalitie: ‘Klimaatbeleid niet consistent’

Geen categorie

Petitie brede coalitie: ‘Klimaatbeleid niet consistent’

Het klimaatbeleid van de Nederlandse regering zwalkt. Dat stellen bedrijven in de isolatiesector en burgers en organisaties die energiebesparing willen stimuleren. Burgers worden opgeroepen een petitie te ondertekenen om de verhoging van de btw op verbetering van woningisolatie uit te stellen.

De initiatiefnemers betichten de regering van een tweeslachtig beleid. Aan de ene kant is een fonds opgericht voor goedkope leningen voor onder andere woningisolatie. Aan de andere kant heeft het kabinet op 1-1-2014 woningisolatie duurder gemaakt door de btw te verhogen. Daarbij is het kabinet vergeten haar eigen medewerkers en daardoor ook bedrijven en burgers tijdig te informeren over de verandering van de btw-regeling. Daardoor dachten zowel de Rijksvoorlichtingsdienst als de Belastingdienst dat de regeling in 2014 ongewijzigd zou doorlopen. Op basis van deze informatie hebben bedrijven opdrachten geaccepteerd en offertes uitgebracht aan burgers en woningcorporaties.

Staatssecretaris Wiebes erkent dat er fouten zijn gemaakt bij de communicatie van de wijziging maar vindt dat de bedrijven op moeten draaien voor de schade die daardoor is ontstaan.

Dit was de druppel die de emmer deed overlopen en de directe aanleiding om een verzoek in te dienen bij de Tweede Kamer om een petitie te mogen aanbieden. Dit omdat ook over de reden van de btw-verhoging nog grote onduidelijkheid bestond. Het kabinet heeft de btw niet  verhoogd om extra inkomsten te krijgen. Dat komt omdat de extra opbrengst door de hogere btw-heffing worden immers teniet gedaan door een daling van de omzet.

De Commissie Financiën heeft dit verzoek gehonoreerd in de procedurevergadering van 23 april. De petitie zal op dinsdag 13 mei worden aangeboden, net op tijd voor het Algemeen Overleg dat op 15 mei zal worden gehouden.

De petitie wordt inmiddels ondersteund door een brede coalitie van organisaties waaronder de SBVN, VENIN, Spaar het Klimaat en Klimaatbureau HIER. De initiatiefgroep hoopt dat nog meer organisaties zich hierbij zullen aansluiten en dat veel burgers de petitie online zullen ondertekenen via: http://energiebesparingsbeleid.petities.nl/.

Reageer op dit artikel