nieuws

Elektriciteits- en gasprijzen: Gevolgen voor de Europese warmtepompmarkt

Geen categorie

Elektriciteits- en gasprijzen: Gevolgen voor de Europese warmtepompmarkt

De verhoudingen van elektriciteits- versus gasprijzen onthullen Europa’s meest en minst gunstige marktomstandigheden voor warmtepompen.

Prijsverhoging vertraagd
De prijs voor huishoudelijke elektriciteit in de Europese Unie steeg tussen de tweede helft van 2012 en de tweede helft van 2013 met gemiddeld 2,8%. In de periode 2011-2012 bedroeg de stijging 6%. Huishoudelijke gasprijzen in de Europese Unie stegen in dezelfde periode met gemiddeld 1%, na een stijging van 8,2% tussen de tweede helft van 2011 en 2012. Dit meldt de EHPA op zijn site.

Prijsniveaus in koopkrachtstandaard
De koopkrachtstandaard (Purchasing power standard – PPS) is een kunstmatige gemeenschappelijke referentievaluta die de algemene prijsniveauverschillen tussen landen elimineert. Door gebruik te maken van deze referentievaluta zijn prijsvergelijkingen tussen landen eenvoudiger te interpreteren en kunnen een aantal interessante patronen worden onthuld.

Meer details zijn terug te lezen in dit Eurostat Newsrelease (pdf).

 

Reageer op dit artikel