nieuws

Warmtepompmarkt Duitsland bestand tegen hoge elektriciteitsprijzen

Geen categorie

Warmtepompmarkt Duitsland bestand tegen hoge elektriciteitsprijzen

De gezamenlijke statistieken van de Duitse warmtepompenbranche, uitgebracht door het «Bundesverband Wärmepumpe e.V.» (BWP) en door het «Bundesindustrieverband Deutschland Haus-, Energie- und Umwelttechnik e.V.» (BDH), tonen voor 2013 stabiele verkoopcijfers van warmtepompen. De trend voor lucht/water-warmtepompen zet zich door, terwijl de verkoop van geothermische systemen verder afneemt.

Met 60.000 verkochte warmtepompen komt de verkoop van de milieuvriendelijke verwarmingstechniek met 0,8 % net boven het niveau van het jaar daarvoor. Daarbij komen nog 12.100 warmwater-warmtepompen, waarvan de omzet groeide met 13,1% .

Gezien de in 2013 sterk gestegen Duitse elektriciteitsprijzen toont BWP-CEO Karl-Heinz Stawiarski zich tevreden met de matige groei. Hij is ervan overtuigd dat “ondanks de stijgende elektriciteitsprijzen nu in elke derde nieuwgebouwde eenheid een elektrische warmtepomp is geïnstalleerd. Daaruit blijkt dat bouwers die bij hun investeringsbeslissingen vandaag al aan de toekomstige standaard moeten denken, nu inzetten op elektriciteit als voornaamste energiebron. Zo heeft de technologie in zero-energiewoningen met geavanceerde KfW-klassen zich in een paar jaar ontwikkeld naar een de facto standaard” (Kfw-Klasse is een naar de «Kreditanstalt für Wiederafbau» genoemde energiestandaard – red.).

Stawiarski vermoedt dat dit effect nog wordt versterkt door de strengere primaire energiebehoefte van de Energiebesparing-verordening 2014. Vooral omdat vanaf 2016 de langverwachte daling van de primaire energie-factor (PEF) naar een daadwerkelijk 1.8 niveau zakt. “Een door een warmtepomp verwarmd huis volgens de huidige EnEV-standaard zal dan automatisch ook voldoen aan de strengere Energiebesparing-verordeningscriteria”, licht hij dit vermoeden toe.

Lees hier het volledige (Duitstalige) artikel op de site van KI Kälte Luft Klimatechnik

Reageer op dit artikel