nieuws

Innovaties bij grote warmtepompen

Geen categorie

Innovaties bij grote warmtepompen

Rookgassen die met 20 graden de schoorsteen uitgaan of warmte uit het riool leveren op 80 graden? Dat is mogelijk dankzij nieuwe ontwikkeling bij warmtepompen. In Denemarken worden ze al standaard ingezet bij houtketels en geothermie.

Op donderdag 30 januari houdt de Projectgroep Biowkk een seminar in Delft over de ontwikkelingen en mogelijkheden van grote warmtepompen. Door de aanhoudend lage elektriciteitsprijs wordt de rentabiliteit van een warmtepomp steeds beter. Daarnaast hebben verschillende leveranciers warmtepompen ontwikkeld die op hoge temperatuur warmte kunnen afgeven. Zo wordt het aantrekkelijk om energietechnieken te combineren. Tijdens de bijeenkomst komen voorbeeldprojecten uit binnen- en buitenland langs waarin warmtepompen worden gecombineerd met houtketels, rioolwarmte, geothermie en koelmachines.

Excursie naar Harnaschpolder
Na afloop van het seminar bezoeken we het warmtestation van Eneco bij AWZI de Harnaschpolder. Hier wordt warmte uit het effluent van de AWZI benut en opgewaardeerd tot 75 oC, waarmee het warmtenet in de nabijgelegen wijk gevoed wordt. In het warmtestation staat o.a. een 1,2 MWth HT-warmtepomp, een WKK-installatie van 1,8 MWe.

Innovatieprijs
Tijdens de bijeenkomst wordt ook de een verkiezing gehouden voor de meest innovatieve warmtepomp boven de 100 kW. Deelnemers kunnen hun project toelichten met een korte pitch van 2 minuten. Het publiek kan vervolgens haar stem uitbrengen om uit te maken wie de winnaar is.

Klik hier voor nadere informatie en het volledige programma.

Bron: BioWkk | http://www.biowkk.eu/

Reageer op dit artikel