nieuws

Daikin heeft oog voor design

Geen categorie

Daikin heeft oog voor design

Als het om binnen-units gaat, hechten Europese consumenten meer aan design dan  Japanners. In Japan vindt men het minder bezwaarlijk om een groot wit koekblik in de huiskamer op te hangen dan in Europa. Vier jaar geleden was Daikin de eerste fabrikant die dat verschil erkende. Aanleiding voor ontwerp van de Emura.

De Emura was de eerste airconditioner die in Europa is ontworpen. Hij bestaat uit een splitsysteem met een wandgemonteerde unit die, zo stelt Daikin, “het begrip klimaatregeling in de binnenhuisarchitectuur naar een volledig nieuw niveau tilde”. Van de Emura zijn in vier jaar tijd 300.000 exemplaren verkocht. Onlangs werd de nieuwe Emura aan de Europese pers getoond.

Voor het ontwerp kreeg een extern ontwerpteam als belangrijkste opdracht een vorm te vinden die de omvang van de unit weet te verhullen. Het resultaat is een airconditioner waarvan de behuizing eleganter oogt dan die van de gemiddelde unit. Het apparaat is daarbij zo dun gemaakt, dat het kleiner lijkt dan zijn voorganger, terwijl het feitelijk een stuk groter is. Dat laatste was nodig om de energie-efficiëntie ervan te kunnen verhogen.

Daikin heeft ook een aantal technische verbeteringen in het apparaat aangebracht. Zo is de efficiency ervan verbeterd, met als resultaat een SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) tot 8,5 – goed voor het hoogste A+++  energielabel. Bovendien heeft de nieuwe Emura een intelligente sensor die aanwezigheid detecteert. Als er langer dan 20 minuten niemand aanwezig is, wordt ingestelde temperatuur aangepast om energie te besparen, maar de sensor zorgt er ook voor dat de luchtstroom wordt weggeleid van eventueel aanwezige personen – zodat die niet in de tocht zitten. De Emura kan per dag worden worden voorgeprogrammeerd voor een hele week, en is via een app te bedienen vanaf een smartphone.

Nadere informatie: www.daikin.nl

 

Reageer op dit artikel