nieuws

EHPA juicht eenduidige energielabel toe

Geen categorie

Hoewel het een paar maanden geleden nog twijfelachtig was of de Europese Commissie ertoe zou besluiten, is het toch gebeurd: er komt in Europa één eenduidig energielabel voor verwarmingssystemen.

Vanaf 2015 kunnen consumenten het nieuwe label gebruiken om verwarmingsystemen onderling te vergelijken, en zo zien wat het meest energie-effciënte systeem voor hun woning is. Verwacht wordt dat het nieuwe label zal bijdragen aan een groei van het marktaandeel van duurzame klimaatsystemen, en in het bijzonder van warmtepompen. De European Heat Pump Association, die maandenlang heeft gepleit voor één eenduidig label voor alle verwarmingssystemen, juicht het besluit van de Commissie toe. “Met de invoering van dit label geeft de Europese Commissie een positief en sterk signaal af aan consumenten en de klimaatimdustrie in Europa. Hiermee wordt een flinke stap gezet naar de verwezenlijking van de Europese klimaatdoelstellingen voor 2020, met name waar het gaat om het verbeteren van efficiënter en duurzamer energiegebruik”, Aldus Thomas Nowak, secretaries-generaal van de EHPA.

Ook Peter Wagener, voorzitter van de Dutch Heat Pump Association, is verheugd, al ziet hij nog wel een verbeterpunt: “We hadden eigenlijk liever gehad dat de mogelijkheid om het rendement op het label te zetten niet vrijwillig zou zijn, maar verplicht. Daarmee zou je als consument tot een nog betere vergelijking komen: wil je een apparaat met een rendement van 90 procent? Of toch liever een warmtepomp die een rendement van 140 procent biedt? Desalniettemin zijn we tevreden. Als het dubbele label was ingevoerd dat de gaslobby heeft voorgesteld, zouden we een communicatief nadeel hebben gehad. We moeten er naartoe dat een warmtepomp net zo gewoon wordt als een gesneden witbrood. Het exotische imago moet verdwijnen, en dit label is een volgende stap die daarbij helpt.”

Reageer op dit artikel