nieuws

Start lokaal duurzaam energiebedrijf in Meppel: MeppelEnergie

Geen categorie

De gemeente Meppel richt op 26 januari een lokaal duurzaam energiebedrijf op: MeppelEnergie. Het energiebedrijf gaat voor een aantrekkelijke prijs en met behulp van warmtepompen duurzame energie leveren aan de nieuwe woonwijk Nieuwveense Landen. MeppelEnergie is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Meppel en Rendo Duurzaam.

Partner Rendo Duurzaam is een specialist in het realiseren van duurzame energiesystemen. Waterschap Reest en Wieden is een belangrijke leverancier van het nieuwe bedrijf. Het waterschap levert biogas en warmte uit het afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Staatssecretaris dhr. J. Atsma en gedeputeerde mevr. T. Klip-Martin zijn tijdens de feestelijk oprichting aanwezig. De Ministerie van Infrastructuur en Milieu, provincie Drenthe, Drentse Energie Organisatie, Gemeente Meppel, Rendo Duurzaam en Waterschap Reest en Wieden ondertekenen symbolisch een vlag, die meteen gehesen wordt.

Klimaatagenda

De komst van staatssecretaris Atsma vormt een mooie gelegenheid om de oprichting van MeppelEnergie te vieren. De staatssecretaris (Infrastructuur en Milieu) brengt een werkbezoek aan Meppel vanuit zijn interesse voor duurzame klimaatprojecten. MeppelEnergie is een goed voorbeeld van een lokaal klimaatinitiatief zoals vermeld in de Klimaatagenda 2011-2014. De nieuwe woonwijk Nieuwveense Landen is aangewezen als Icoonproject door het ministerie. De Provincie Drenthe is enthousiast omdat zij graag samenwerkt aan een duurzame energiehuishouding in Drenthe. Inspelen op lokale kansen en omstandigheden voor de opwekking van duurzame energie past in het klimaatbeleid van de provincie.

Nieuwveense Landen

In 2012 beginnen de eerste werkzaamheden in Nieuwveense Landen. Het energiesysteem van de wijk is volledig duurzaam, CO2-neutraal en redelijk uniek in Nederland. De bewoners gaan dit merken aan hun lagere energierekening, maar vooral ook aan het wooncomfort. De moderne energiesystemen met warmtepomp en vloerverwarming zorgen voor een warm huis in de winter en een gekoeld huis in de zomer.

Bron: Agentschap NL

Reageer op dit artikel