nieuws

Duurzame school dankzij warmtepomp

Geen categorie

Mede dankzij de implementatie van een warmtepomp zal de Amersfoortse school ‘De Springplank’ de helft minder energie gaan gebruiken dan vergelijkbare instellingen. Naast de installatie van een warmtepomp wordt er ook geïnvesteerd in isolatie en een nieuw ventilatiesysteem.

Door optimale isolatie en ventilatie wordt De Springplank een echte ‘frisse school’. Dat is ook goed en gezond voor de leerlingen en leraren, wat leerprestaties ten goede komt. Veel aandacht is er ook voor de verlichting, zoals de juiste kleur van het licht, armaturen en speciale reflectoren. Detectoren zorgen ervoor dat het licht in een ruimte vanzelf dooft wanneer er een tijdje niemand is. De lampen dimmen automatisch wanneer er genoeg zonlicht van buiten is. De Springplank krijgt ruim 100 vierkante meter aan zonnecellen op het dak. De zelfgemaakte stroom zal echter niet altijd voldoende zijn, dan wordt elektriciteit bijgekocht. Tijdens de zomervakantie wordt stroom verkocht aan het energiebedrijf.

De kinderen leren bewust om te gaan met energie. Zo kunnen kinderen zelf het energieverbruik aflezen op energiemeters in de school. Via doorzichtige vloerdelen is de warmtepomp te zien. Ook in de lessen wordt aandacht besteed aan duurzaam omgaan met energie. Dit schooljaar al begint het project ‘Scholen krijgen Energie’. In samenwerking met onder meer Natuur en Milieu Overijssel moeten leraren en leerlingen bewust worden gemaakt van het energieverbruik op school en samen met inspirerende werkvormen aan de slag gaan. De Springplank zoekt ook samenwerking met stichting ‘Duurzaam Heino’ en plaatselijke bedrijven op duurzaam gebied.

Bron: De Stentor

Reageer op dit artikel