nieuws

Rotterdam zet in op groene zwembaden

Geen categorie

De gemeente Rotterdam start met het verduurzamen van negen gemeentelijke zwembaden. Het pilotproject dat onderdeel is van het programma ‘Rotterdamse Groene Gebouwen’, moet leiden tot 34 procent besparing op de energiekosten ten opzichte van 2009, wat neerkomt op een bedrag van 3,4 miljoen euro. Een verlaging van bijna 2000 ton minder CO2-uitstoot per jaar en […]

De gemeente Rotterdam start met het verduurzamen van negen gemeentelijke zwembaden. Het pilotproject dat onderdeel is van het programma ‘Rotterdamse Groene Gebouwen’, moet leiden tot 34 procent besparing op de energiekosten ten opzichte van 2009, wat neerkomt op een bedrag van 3,4 miljoen euro. Een verlaging van bijna 2000 ton minder CO2-uitstoot per jaar en een verhoging van de water- en luchtkwaliteit van de baden moeten het resultaat zijn, stelt de gemeente.

Daarnaast besteedt de gemeente het beheer en onderhoud van de gemeentelijke zwembaden voor de komende tien jaar uit, wat een besparing oplevert van 1,1 miljoen euro. De te nemen maatregelen zijn het resultaat van een aanbestedingsprocedure die gewonnen is door Strukton met Hellebrekers Technieken als onderaannemer. Door het vergroenen van de zwembaden gaat de hoeveelheid chloor omlaag.

 

Building Retrofit

De energiebesparende maatregelen worden getroffen volgens het zogeheten ‘Building Retrofit’-concept. Het concept is ontwikkeld door het Clinton Climate Initiative (CCI), dat als partner en klankbord fungeert voor de gemeente Rotterdam. Het principe van het concept is gebaseerd op het realiseren van energie- en waterbesparing over een bepaalde periode, waarbij de investering wordt betaald uit de bespaarde energie- en waterkosten gedurende die looptijd. Building Retrofit wordt al toegepast in onder andere de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. In Nederland doet Rotterdam als eerste ervaring op met deze methode.

 

Vastgoed

In het pilotproject wordt gestart met de zwembaden aangezien deze grootverbruikers zijn van energie en water. Doel is om op termijn al het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed, bestaande uit 1500 gebouwen, duurzaam te maken. Naast zwembaden gaat het hierbij onder meer om sporthallen, scholen, musea en theaters.

Reageer op dit artikel