nieuws

Tweede Kamer wil meer duidelijkheid over nieuwe energielabels voor producten

Geen categorie

De Tweede Kamer wil veel meer duidelijkheid krijgen van minister Maxime Verhagen van EL&I over de nieuwe energielabels voor apparaten en andere producten en de administratieve lasten die daaruit voortvloeien. Dat blijkt uit de schriftelijke behandeling van een voorstel om Europese regels voor energie-efficiëntie in te voeren.

De huidige regels verplichten fabrikanten al tot het aanbrengen van een energielabel op huishoudelijke apparaten als wasmachines, koel- en vriesapparatuur en airconditioners. Deze verplichting wordt uitgebreid, alleen is nog niet duidelijk hoe vergaand deze zal zijn. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie diende begin februari het wetsvoorstel Wijziging van de Wet implementatie EG-richtlijnen energie-efficiëntie in. Daarmee legt hij de basis voor nieuwe verplichtingen, waarvan de invulling nog door Brussel moet worden bedacht.

Maar verschillende partijen willen nu al meer duidelijkheid. De VVD vraagt Verhagen toch een ‘indicatie’ te geven van de administratieve lasten. De PvdA wil weten om welke producten het gaat en of producten die niet voldoen ook kunnen worden verboden. De SP wil de behandeling van het wetsvoorstel zelfs opschorten tot het besluit er ligt. Verhagen kan alleen melden dat het voorstel regels mogelijk maakt voor energiegerelateerde producten anders dan toestellen of installaties. ‘Te denken valt aan isolatie of waterbesparende douchekoppen,’ schrijft de minister.

Bron: SC Online

Reageer op dit artikel