nieuws

Atsma: voor zomer herformulering duurzaam inkopen van MVO Nederland

Geen categorie

MVO Nederland mag samen met VNO-NCW en MKB-Nederland een advies uitbrengen over de toekomst van het duurzaam inkopen van de overheid. Dit zei staatssecretaris Atsma van milieu vandaag tijdens het algemeen overleg over duurzamheid met de Tweede Kamer.

Atsma zei in de Tweede Kamer: “Ik geef geen blanco check weg, maar ik hoop wel het advies van MVO Nederland een-op-een over te kunnen nemen.” Het advies moet voor de zomer gereed zijn, met het oog op Prinsjesdag, zei Atsma. De regering voelt er niets voor om gemeenten die een keurmerk voorschrijven te gaan beboeten, zoals VVD-woordvoerder René Leegte voorstelde.

Om dit advies te formuleren gaan MVO Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland om de tafel met verschillende MVO-partijen. Bernedine Bos hoofd Programma’s & Projecten van MVO Nederland: “We willen dat er een breed draagvlak komt voor het advies dat wij geven over het duurzaam inkoopbeleid. Ons gemeenschappelijk doel is een duurzaam inkoopbeleid dat effect heeft op lange termijn.”

Voor staatsecretaris Atsma is het duidelijk: “Niemand wil stoppen met duurzaam inkopen: 99 procent van het bedrijfsleven wil dat niet. Duurzaamheid is niet synoniem voor duur. Wie dat wel zegt, heeft het niet goed begrepen. Duurzaamheid is een diepte-investering en zulke investeringen renderen.” Er is ook gesproken over mogelijke vormen van het duurzaam inkoopbeleid. “Per branche verschillen in duurzaam inkopen behoort tot de mogelijkheden”, aldus Atsma.

Eerder deze week opperden de VVD en PVV om zo snel mogelijk van de verplichte duurzame inkoopcriteria voor de overheden af te zien. Het zou te duur zijn en te weinig milieuwinst opleveren. Ook werd ook juist deze week bekend dat 16 bedrijven en de Rijksoverheid een manifest hebben ondertekend waarin ze duurzaam inkopen en ondernemen binnen 5 jaar als business as usual te maken.

Bron: MVO Nederland

Reageer op dit artikel