nieuws

Arnhem haalt energie uit riool

Geen categorie

Arnhem gaat energie winnen uit het nieuwe transportriool in het Rijnbooggebied. Met het systeem Seweex worden gebouwen verwarmd en gekoeld met energie uit het rioolwater.

Het innovatieve systeem wordt nog nergens en zeker niet op deze schaal in de Europese unie toegepast. Verspreiding van de kennis die beschikbaar komt bij de realisatie, maar ook bij de monitoring van het systeem, is een belangrijk onderdeel van dit project.

Het idee voor Seweex is ontstaan omdat de gemeente Arnhem in de zuidelijke binnenstad een transportriool moet verplaatsen. Het nieuwe tracé loopt langs veel deelgebieden van het stedelijke vernieuwingsproject Rijnboog. De nieuwbouw in deze gebieden moet op een duurzame manier voorzien worden van energie en die blijkt in het rioolwater volop aanwezig te zijn.

Seweex maakt gebruik van het feit dat het water in het riool in de zomer kouder is dan de omgeving en in de winter juist warmer. Dit temperatuurverschil is te gebruiken om gebouwen te koelen of te verwarmen. Daarvoor worden energiewisselaars in het riool gebouwd. De warmte of koude van het rioolwater kan zo overgedragen worden op het water dat door een apart leidingensysteem loopt. Via dit leidingensysteem, een warmtepomp en enkele installatieruimtes loopt het water naar de verwarmings- en luchtbehandelingsinstallaties van de woningen, commerciële en cultuurvoorzieningen in Rijnboog. Ook het kraanwater kan zo verwarmd worden.

 

Transportriool

Het transportriool dat over een lengte van 210 meter met warmtewisselaars wordt uitgerust kan voor  80 tot 90 procent van de koude- en warmtebehoefte voorzien van 560 woningen en 80.000 vierkante meter winkels en cultuurvoorzieningen. Berekeningen wijzen uit dat het systeem zorgt voor een afname van de CO2 uitstoot van ongeveer 37%. In absolute zin is dat op jaarbasis ongeveer 578 ton CO2.De komende maanden wordt het ontwerp verder uitgewerkt. Ook moet duidelijk worden wat de gebruikers straks betalen voor de geleverde energie. Uitgangspunt daarbij is dat dat niet meer mag zijn dan bij een conventioneel energiesysteem. Uit een haalbaarheidsstudie door de KEMA blijkt dat dit mogelijk moet zijn. Een marktscan laat zien dat er energiebedrijven zijn die het zien zitten om een deel van het systeem aan te leggen en te exploiteren. De daadwerkelijke aanleg van het Seweex start naar verwachting na de zomer van 2012.

Bron: gemeente Arnhem

Reageer op dit artikel