nieuws

Warmtepompen verwarmen en koelen keten

Geen categorie

In opdracht van Stam en De Koning Bouw heeft Van Heeswijk Elektrotechniek een ketenpark ontwikkeld ten behoeve van een bouwproject op het oude Philips-terrein Strijp S in Eindhoven. Door het inzetten van onder meer zonnecollectoren, warmtepompen, stroombegrenzers en complexe domotica-oplossingen kan met het nieuwe ketenpark een aanzienlijke energiebesparing van zo’n 43 procent worden gerealiseerd.

De duurzame keten zijn de eerste in hun soort op een Nederlandse bouwplaats. De units, waaronder kantines, keuken, de directiekeet, maar ook materiaalcontainers, kleedkamers en sanitaire ruimtes zijn voorzien van bestaande en nieuwe technieken waarmee enerzijds het energieverbruik zoveel mogelijk wordt beperkt, anderzijds energie wordt gewonnen.
Zo worden warmtepompen ingezet om de ruimtes te verwarmen of te koelen en wordt energie gewonnen met behulp van zonnecollectoren die op het dak van de keten zijn geplaatst. Alle keten zijn voorzien van een innovatief alarmsysteem dat de elektriciteit automatisch uitschakelt als het alarm wordt ingeschakeld. In niet frequent gebruikte ruimtes wordt bovendien gebruik gemaakt van bewegingsensoren, zodat verlichting niet onnodig aan blijft.
De stopcontacten in alle keten zijn begrensd op 4 tot 6 ampère. Door een maximaal vermogen in te stellen wordt onnodig energieverbruik tegengegaan; zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een frituurpan aan te sluiten, maar kunnen handgereedschappen zoals een accuboormachine wel opgeladen worden. Via een domotica-systeem kunnen alle energieverbruikpunten individueel gemeten worden. “Met een touchscreen kunnen we analyses uitvoeren en hebben we de mogelijkheid tot visualisatie van de gegevens,” aldus Maarten Verbruggen, directeur van Van Heeswijk. “We hebben overal inzicht in het energieverbruik en kunnen zelfs de aansturing van de keten overnemen, ongeacht waar ze staan.”

Van Heeswijk heeft de verduurzaming van het ketenpark doorgevoerd op verzoek van de Stam en De Koning Bouw. Verbruggen: “Een opdrachtgever die op de eerste plaats het milieu een warm hart toedraagt. Dat dit project uiteindelijk ook kosten bespaart is daarbij mooi genomen.”
Of Van Heeswijk op termijn nog meer duurzame keten bouwt is mede afhankelijk van het succes van het duurzame ketenpark. Als het bouwproject in Eindhoven gereed is zullen de duurzame keten in ieder geval weer ingezet worden op een andere bouwplaats.

Reageer op dit artikel