nieuws

Kunstof warmtewisselaar heeft geen last van roest en vuil

Geen categorie

HeatMatrix heeft een warmtewisselaar ontwikkeld die geheel uit kunststof bestaat. Deze moet even goed warmte afgeven als zijn stalen soortgenoten, zo schrijft het Technisch Weekblad.

De nieuwe modulaire matrix warmtewisselaar is zowel voor huishoudens als voor de industrie geschikt. Door de combinatie van dunne wanddiktes en een stevige compacte honingraat-structuur, worden eigenschappen van kunststof als corrosieresistentie, vuilwerendheid en het lage gewicht gecombineerd met een goede warmteoverdracht.

Bovendien is de HeatMatrix warmtewisselaar opgebouwd uit modules zodat deze tot elk gewenst formaat is uit te breiden. Deze modules kunnen via een klik-systeem aan worden gebracht. Zo kunnen bundels met een diameter van enkele decimeters tot zelfs meters worden gemaakt. Het warme gas gaat door de buisjes, de koude vloeistof in tegenstroom door de lege ruimtes ertussen.

Alleen omgevingen met hoge luchtdruk en/of hoge temperaturen zijn de plastic warmtewisselaar te gortig. Verder is de HeatMatrix overal op toe te passen.

“We concentreren ons eerst op winning van warmte uit rookgas. Daarna kijken we of er interesse is bij de drieduizend industriële stoomketels in Nederland”, zegt technoloog Robert Sakko van HeatMatrix. “Sommige operators willen biogas gaan bijstoken, maar daarbij komt zwavelzuur vrij. Daardoor corroderen de huidige metalen wisselaars. Onze plastic wisselaar heeft daarvan echter geen last.”

Reageer op dit artikel