nieuws

‘Simpele Bouwvergunning’ opnieuw uitgesteld

Geen categorie

Voor de zoveelste keer is de Wet algemene bepaling omgevingsrecht (WABO) op de lange baan geschoven. Dat deelde minister Tineke Huizinga van VROM gisteren mee.

De WABO had oorspronkelijk ingevoerd moeten zijn op 1 januari 2009, maar was uitgesteld naar 1 januari 2010 en later nog eens naar 1 juli 2010. Nu blijkt dat aanvragers in ieder geval tot 1 oktober moeten wachten op de invoering van Wet WABO. Reden voor de uitstel is dat volgens de minister eerst de ict-systemen op orde moeten zijn.

Loket

De WABO maakt het mogelijk om vergunningsaanvragen die te maken hebben met bouw en omgeving af te handelen bij een loket. Ook de behandeling en de beslissing worden teruggebracht tot een enkel gezag. Daarnaast wordt veel beslissingsbevoegdheid verschoven van provincie naar gemeente. Voor aanvraagindieners betekent het dat ze weliswaar meer voorbereiding moeten doen omdat ze precies moeten weten welke vergunningen ze nodig hebben. Daar staat een snellere afhandeling tegenover.

Reageer op dit artikel