nieuws

Gents Havenbedrijf wint groene award met kantoorgebouw

Geen categorie

Het Havenbedrijf Gent heeft met zijn passief kantoorgebouw in de Skaldenstraat de Europese GreenBuilding award in de wacht gesleept in de categorie ‘beste nieuwe project’. Het eerste volledig passief kantoorgebouw werd woensdag in Frankfurt bekroond voor het gebruik van doorgedreven isolatie en gesofisticeerde warmterecuperatietechnieken die het energieverbruik tot een minimum herleiden.

De GreenBuilding award is een initiatief van de Europese Commissie en loopt in dertien landen van de Europese Unie. Hiermee moedigt ze organisaties aan om het energieverbruik van hun bedrijven tot een minimum te herleiden en de CO2-uitstoot terug te dringen. De kantoren van het Havenbedrijf Gent zijn gedeeltelijk gevestigd in een passief kantoorgebouw dat in 2005 in gebruik werd genomen. Het nieuwbouwproject werd als nieuwe vleugel aangebouwd aan het oorspronkelijke gebouw. Het Havenbedrijf Gent wilde toen al zijn aandacht voor duurzame ontwikkeling weerspiegeld zien in de eigen kantoren. Het koos resoluut voor een constructie waarin duurzame technieken en materialen centraal staan.

Eerste volledig passief kantoorgebouw in België
Het hoofdgebouw van het Havenbedrijf Gent is het eerste kantoorgebouw in België dat volledig volgens het ‘passief huis-concept ‘werd opgetrokken. Door gebruik te maken van doorgedreven isolatie en gesofisticeerde warmterecuperatietechnieken kon het energiegebruik van het gebouw tot een absoluut minimum worden herleid. Bovendien is er dankzij de vooruitstrevende isolatie, luchtdichtheid, zonneweringen en weloverwogen ventilatie geen nood aan airconditioninginstallaties of een klassieke verwarmingsinstallatie, hoewel er toch een kleine aardgasinstallatie voorzien werd voor bijkomende verwarming tijdens de winter. Deze installatie is vergelijkbaar met wat in een gemiddelde gezinswoning wordt geplaatst. Met haar passief kantoorgebouw viel het Havenbedrijf al vaker in de prijzen. Zo kreeg het eerder al de Eco-domus prijs in de categorie utiliteitsbouw en werd het Havenbedrijf bekroond als meest energievriendelijke onderneming.

Bron: Nieuwsblad.be

Reageer op dit artikel