nieuws

Den Haag krijgt innovatief, energiezuinig zwembad

Geen categorie

Recent is op feestelijke wijze een officieel begin gemaakt met de bouw van Het Hofbad te Ypenburg. Dit zwembad wordt door toepassing van nieuwe duurzame, bouwfysische, installatietechnische en regeltechnische maatregelen een uiterst innovatief en modern zwembad. Het complex, ontworpen door Venhoeven CS Architecten uit Amsterdam, omvat behalve het 50-meter wedstrijdbad, een instructiebad, een recreatiebad en een peuterbad. Bij het wedstrijdbad komt een tribune van 500 zitplaatsen. Verder komen er vier springplanken en een duiktoren van vijf meter hoog.

 

Duurzame maatregelen
Uitgangspunt van gemeente Den Haag was een CO2-neutrale exploitatie. DWA installatie- en energieadvies, verantwoordelijk voor het technisch ontwerp, paste een combinatie van bestaande en nieuwe technieken toe. Het extra inpakken van de gevel zorgt voor een reductie van de energievraag. Daarnaast wordt er warmte uit de ventilatielucht teruggewonnen door middel van een warmtepomp. Ook wordt de warmte uit het spoelwater van de filters met behulp van een warmtepomp hergebruikt. Zonnecollectoren leveren duurzame energie voor een groot deel van het warme tapwater.

 

Ventilatie
Comfortabele ventilatie is in het overdekte bad een belangrijk item. Daarom is de keuze gemaakt om hoog inducerend vanuit het plafond in te blazen en de vervuilde lucht direct laag af te zuigen.

 

Bron: DWA

 

Reageer op dit artikel