nieuws

Search enthousiast over praktijk warmte- en koudeopslag

Geen categorie

Directeur Eugène Janssen van ingenieursbureau Search is enthousiast over de praktijk van warmte- en koudeopslag, zo stelt hij in een interview in weekblad Facilitair & Gebouwenbeheer. “Reden dat het principe niet in veel meer projecten wordt toegepast, ligt in onwetendheid en onbekendheid.” Ook in eigen huis heeft Search het principe toegepast. De Amsterdamse vestiging werkt met warmte- en koudeopslag via Betonson energiepalen.

Lage energierekening
Ook in de nieuwe uitbreiding van het hoofdkantoor van Search in Heeswijk staat duurzame energie centraal. Als de gemeente akkoord gaat, is een extra energiebron voor de Heeswijkse vestiging straks, behalve de zon, ook de wind door het plaatsen van bijzonder stilistische windmolens met hoog rendement. Eugène Janssen berekent dat hij dan € 10.000,= aan energiekosten betaalt in plaats van de oude € 100.000,= per jaar. “Over acht jaar zijn alle installaties afgeschreven. En dan hebben we de subsidiemogelijkheden nog buiten beschouwing gelaten.”

Duurzaam renoveren
Ook de oude villa die deel uitmaakt van de Heeswijkse vestiging is ‘verduurzaamd’. Hier werden zonnepanelen aangebracht en speciale convectoren aangesloten op het centrale systeem.
Eugène Janssen pleit voor het op grote schaal verduurzamen van bestaande gebouwen. “Er staat nu een indrukwekkende zeven miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg, terwijl er duurzame panden gebouwd worden. De overheid moet het duurzaam renoveren meer stimuleren. Verduurzaamd zijn deze panden veel beter te verhuren. Geld dat nu wordt uitgetrokken om nieuwe huurders aan te trekken, kun je beter investeren in duurzame oplossingen.”

Bron: weekblad Facilitair & Gebouwenbeheer

Reageer op dit artikel