nieuws

Energiehek als energiebron

Geen categorie

Het energiehek, dat bijvoorbeeld kan worden opgesteld in de vorm van een tuinhek, bestaat uit boven elkaar liggende buizen, welke aan paalelementen bevestigd zijn. Energetisch gezien presteert het energiehek zeer goed en is het door zijn solaire werking absoluut geluidloos.

 

Het energiehek gebruikt de omgevingslucht, de grond, de zon, evenals regen en smeltwater als bron voor warmte. Een conventionele lucht warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur. Maar het energiehek heeft door zijn solaire effect duidelijke voordelen ten opzichte van de luchtwarmtepompen, in het bijzonder op extreem koude maar zonnige winterdagen. Het systeem is als warmtebron geschikt voor elke bivalente of mono-energetische warmtepompinstallatie. Bij het mono-energetisch bedrijf wordt een gedeelte van het hek in de grond geplaatst, om voor ‘s nachts, maar vooral ook op zeer koude dagen een buffermogelijkheid te creëren. Op zonnige dagen wordt de grond door de opgenomen zonne-energie door het energiehek weer ‘ opgeladen’. Dit werkt ook bij vorst. Op koude dagen of nachten zonder zonneschijn wordt door het luchtgedeelte van het energiehek slechts weinig warmte opgenomen. Het zich in de grond bevindende deel neemt dan de energieopname voor zijn rekening. Ook op zeer koude dagen met veel zon wordt met behulp van het energiehek een belangrijk deel van het door de warmtepomp gevraagde koudevermogen geleverd, wat de bodem de kans geeft te regenereren. De brine-temperatuur is dan vaak hoger dan de buitentemperatuur. Als alternatief kan de energie-absorber ook liggend worden gemonteerd, bijvoorbeeld op daken. Bovendien biedt de firma Hautec een compleet programma van brine-water-, water-water- en lucht-water warmtepompen, evenals speciale warmtepompen voor de bereiding van warm tapwater.

Reageer op dit artikel