congres

Geen categorie

Warmtepomp wint steeds meer terrein. Ook op de VSK

Warmtepomp wint steeds meer terrein. Ook op de VSK

De warmtepomp is één van de puzzelstukjes om Nederland duurzaam te maken. Voor de brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek (NVKL) alle reden om op de VSK een huis na te bootsen met vier compartimenten. Henry Kruiper, directeur van de NVKL, ziet de stand al voor zich.

Kruiper: “Op de VSK presenteren we in onze stand vier omgevingen: een woonkamer, een slaapkamer, de installatieruimte en de buitenomgeving. Als we het over warmtepompen hebben, hebben we met al deze omgevingen te maken. In onze stand wordt duidelijk hoe het werkt. Maar even kort door de bocht: een warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor warm water en het verwarmen van het huis. Het is het alternatief voor de traditionele cv-ketel.”

Aan de vraag hoeveel een huishouden gemiddeld kan besparen met door een warmtepomp aan te schaffen waagt Kruiper zich niet. “Dat hangt heel erg van de situatie af. Het makkelijkst is de warmtepomp te installeren in nieuwbouw. Voor bestaande bouw ligt dat ingewikkelder. Daar is het zaak om eerst zoveel mogelijk te isoleren. Als je dat goed hebt gedaan, weet je wat de warmtevraag is.”

“Vervolgens ga je kijken naar de oplossingsmogelijkheden. Wordt het een integratie met water, of lucht, of bodem of kiezen we voor een hybride variant. Dit is een warmtepomp met een kleine CV-ketel. Voor warm water roep je de CV-ketel aan, voor alle andere zaken doet de installatie een beroep op de warmtepomp. Praten over terugverdientijden is zinloos, hangt zo van de situatie ter plekke af. Maar het is duidelijk dat een traditionele CV-installatie voorlopig nog voordeliger is in aanschaf dan een warmtepomp.”

Kennisniveau
Kruiper vertelt dat er jaarlijks 400.000 cv-ketels worden geïnstalleerd tegen 20.000 warmtepompen. “Logisch dat de installateur alles weet over deze vorm van warmtetechniek, maar heel weinig over de warmtepomp die in feite koudetechniek is. De cv-ketel is een relatief simpel product, dat ook helemaal is doorontwikkeld. De warmtepomp is in feite geïntegreerde technologie, een smart climate unit, iets compleet anders. De complexiteit vraagt nogal wat van de installateur. Dat begint overigens al bij een isolatieadvies.”

Het roept de vraag op op wat voor termijn de installateur ermee te maken krijgt. “In de nieuwbouw wordt de warmtepomp al op grote schaal toegepast. Hoe de markt in de bestaande bouw zich zal ontwikkelen, is koffiedik kijken. De warmtepomp is één van de puzzelstukken die nodig is om ‘2050’ te halen. De politiek zal leiderschap moeten tonen, in samenwerking met de sector. De milieudoelstellingen zijn duidelijk, en onomkeerbaar.”

Subsidiemogelijkheden
Een brede invoering is natuurlijk ook afhankelijk van eventuele subsidiemogelijkheden, ziet Kruiper: “De consument kijkt natuurlijk altijd naar de eigen portemonnee. Wat is mijn terugverdientijd? Zeker in bestaande bouw wint een cv-ketel het voorlopig nog van de warmtepomp. Maar toekomst en perspectief zijn lonkend voor de warmtepomp. Dat is onze NVKL-boodschap voor het nieuwe jaar.”

De VSK is van 6 t/m 9 februari in de Jaarbeurs in Utrecht, meer informatie VSK

Reageer op dit artikel