congres

Geen categorie

DecarbHeat: Belgische prins ondertekent oproep voor een ‘koolstofvrij Europa’

DecarbHeat: Belgische prins ondertekent oproep voor een ‘koolstofvrij Europa’

Afgelopen week vond de eerste editie plaats van DecarbHeat 2017, een jaarlijks terugkerend congres waarbij een Europese toekomst met koolstofvrije verwarming en koeling centraal staat. Tijdens het evenement werd namens verschillende organisaties en brancheverenigingen de ‘DecarbHeat Declaration of Support’ ondertekend. De opvallendste handtekening op het document is afkomstig van de Belgische prins Laurent, die het evenement hoogstpersoonlijk bezocht.

Volgens de European Heat Pump Association, de organisatie achter DecarbHeat wordt 51 procent van alle energie in Europa gebruikt voor verwarming en koeling, activiteiten die daarmee verantwoordelijk zijn voor 27 procent van de Europese CO2-uitstoot. “Het koolstofvrij maken van deze industrie is daarom van essentieel belang voor een succesvolle Europese transitie naar een emissievrije samenleving in 2050. De EU ligt echter allerminst op koers hiervoor”, aldus een statement. Door een gezamenlijke visie te ontwikkelen en een breed platform op te zetten waarin alle betrokken (markt)partijen hun verantwoordelijkheid nemen, wil DecarbHeat het tij keren. Als startschot werd tijdens het evenement een verklaring ondertekend door een breed aantal organisaties, die daarmee aangeven dat ze de visie op een 100 procent koolstofvrij energiesysteem in 2050 onderschrijven, en de wil tonen om die visie ook om te zetten in daden.
Prins1

Handtekening vanuit het koningshuis

Het koninklijk bezoek aan het congres bleek meer dan een formaliteit. De prins gaf in een vlammend betoog aan dat Brussel als hoofdstad van België meer gebruik zou moeten maken van aardwarmte, om zo de CO2-footprint te verkleinen. Andere sprekers tijdens het congres gingen onder andere in op de vraag wat de verwarmingsindustrie kan leren van het led-succes rond verlichting, welke rol de industrie kan spelen binnen een koolstofvrije samenleving, hoe restwarmte optimaal kan worden hergebruikt, en waarom het noodzakelijk is om tot een flexibel energienetwerk te komen.

Behalve door prins Laurent is de verklaring onder andere getekend door Celine Fremault (minister van Energie voor het gewest Brussel), enkele Europarlementariërs, nationale warmtepomp-associaties, Andrea Voigt (EPEE), Thomas Nowak (EHPA) en verschillende warmtepompleveranciers.

Reageer op dit artikel