Installatie XL 2023 staat online  

Installatie XL 2023 staat online  

Onze jaarlijkse projectenspecial Installatie XL staat online. Met daarin opgenomen het katern Licht XL. Ook deze keer weer met tal van interessante projecten.

Zo bleek de 150 meter hoge Cooltoren met bijna 300 woningen ‘een ingewikkelde engineering-puzzel', aldus installatie-adviseur Richard Wolf. Een nieuw gebouw voor onderwijs en onderzoek van de Rijksuniversiteit heeft dankzij verregaande prefabricage een besparing opgeleverd van 25.000 manuren. En in het appartementencomplex AMST maakt een warmtepomp warmtapwater van 40 °C. Hiervoor was weliswaar een afwijkende interpretatie nodig van het Bouwbesluit. Het nieuwe van der Valk hotel in Best biedt haar gasten overdadig veel luxe. Maar behalve die pracht en praal is het hotel ook duurzaam, getuige het streven naar een BREEAM Outstanding-certificaat. Het meest energiezuinige zwembad van Europa bevindt zich overigens in Rijssen. Het plaatselijke zwembad De Koerbelt is met zonnepanelen, heatpipes, warmtepompen en energieopslag bijna zelfvoorzienend en produceert meer energie dan het verbruikt. Van een jaren dertig woning behoud je liefst alle karakteristieke kenmerken. Om gasloos te worden is in dit project dankbaar gebruik gemaakt van een diepe kruipruimte waar de meeste techniek is geplaatst. Waaronder kunststof buffervaten voor de opslag van warmte en de ventilatieleidingen voor de WTW-balansventilatie.  

Het complete overzicht van de projecten in Installatie XL 2023: 

Cooltoren van 150 meter kleurt Rotterdamse skyline 

De skyline van Rotterdam is ingrijpend aan het veranderen. Zo reikt de Cooltoren naar 150 meter hoogte. Hoe pas je al die installaties in een compacte ruimte voor maar liefst 282 woningen? 

Rustig zoeken naar de juiste balans in de bronnen 

Bij de Rijksuniversiteit Groningen verrijst een prachtig, nieuw gebouw voor onderwijs en onderzoek met een bruto vloeroppervlak van 64.000 vierkante meter. De Groot-Lammerink Installatiecombinatie verzorgde er nagenoeg alle installaties. 

Warmtapwater van 40 °C in wooncomplex AMST 

In het appartementencomplex AMST wordt een innovatief energiesysteem toegepast, waarbij warm water van 40 °C uit de warmtepomp direct gebruikt wordt als warm tapwater. 

Veel luxe en toch duurzaam 

Van een rooftopbar tot een zwembad van 25 meter en een wellness met verschillende sauna’s: het nieuwe Valk Exclusief-hotel in Best biedt haar gasten overdadig veel luxe. 

Duurzaamste zwembad is energie- èn kostenneutraal 

Het meest energiezuinige zwembad van Europa bevindt zich in Rijssen. Het plaatselijke zwembad De Koerbelt kreeg een volledig nieuw binnengedeelte. Hierbij werd alles uit de kast getrokken om het zwembad zoveel mogelijk zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie. 

‘Alle installaties op de millimeter nauwkeurig’ 

Het komende theaterseizoen kunnen Bosschenaren hun vernieuwde Theater aan de Parade bezoeken. In een intensieve samenwerking met de architect en de constructeur heeft Deerns eraan bijgedragen dat het verouderde theater in de binnenstad plaatsmaakt voor een hypermodern theater. 

Jaren dertig woning onzichtbaar van het gas af 

Mensen die in een oude woning wonen, doen dat meestal omdat ze gecharmeerd zijn van de karakteristieke bouwelementen van zo’n woning. Tegelijkertijd willen ze moderne innovaties integreren. 

Republica, zelfvoorzienend dorpje in Amsterdam Noord 

Met Republica wordt een dorpje aan de stad Amsterdam toegevoegd, met eigen voorzieningen voor wonen, werken en recreëren. De bewoners zijn voor hun energie niet afhankelijk van de buitenwereld, omdat warmte, koude en elektriciteit in het complex zelf opgewekt worden. 

‘Klimaateilanden’ voor frisse lucht in Hogeschool Rotterdam 

De Hogeschool Rotterdam heeft zijn locatie aan de Kralingse Zoom uitgebreid met moderne duurzame nieuwbouw. Het is naast gezond (Frisse Scholen klasse B) en energieneutraal, ook nog eens circulair en flexibel gebouwd. 

Kerkrenovatie naar energielabel A 

Het Groot Tuighuis, een voormalig kerkgebouw, kazerne, museum en depot uit de 15e eeuw, is met duurzame installatietechnieken weer hele- maal bij de tijd gebracht. 

BIM maximaal benut op bouwplaats Wonderwoods 

In het centrum van Utrecht verrijzen twee ‘groene’ torens van Wonderwoods. Terberg Totaal Installaties verzorgt zowel de elektrotechnische als werktuigkundige installaties. “Dankzij het gebruik van het BIM-model zijn er minder vakmensen op locatie nodig. Erg prettig in de huidige tijd van personeelstekorten.” 

Thermen Soesterberg aardgasvrij met 1,2 MW warmtepomp

Acht jaar na de oplevering van Thermen Soesterberg in 2015 zijn de gasketels afgesloten. Het saunacomplex draait nu volledig op een door Linthorst Techniek ontwikkelde warmtepomp van 1,2 MW. 

320.000 kilo groente koelen en verwerken 

In de buurt van Venlo heeft Hessing Super- vers een nieuwe productielocatie gebouwd, waar zo’n 320.000 kilo groente kan worden gesneden tot ruim 850 verse groenteproducten. VHI Koudetechniek is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de koudetechnieken. 

Licht XL 

DC voor openbare verlichting bespaart kosten 

In een nieuwbouwwijk in Heerhugowaard is ervoor gekozen om een bipolair DC-net aan te leggen voor de openbare ledverlichting. Over converters, omvormers, led-drivers en DC-kasten. 

84.500 kWh besparen met nieuwe verlichting 

ABB wil dat al haar gebouwen wereldwijd in 2030 volledig CO2-neutraal zijn. Deze ambitie geldt ook voor de fabriek in Ede, waar de productie van installatiedozen en verdeelkasten plaatsvindt. 

De grootste 112 meldkamer van Nederland 

De grootste 112-meldkamer van Nederland is geopend. Het lichtontwerp benadrukt niet alleen de esthetiek van de architectuur, maar is ook aangenaam voor de mensen die er in continudiensten verblijven 

Slim verlichten vergt uitgebreid testen 

Met draadloze communicatie tussen armaturen, schakelaars, sensoren en klimaatsystemen realiseerde Bosman bedrijven een intelligent gebouwsysteem bij de renovatie van een kantorencomplex. 

Lees meer over

Het parkeerdek van het pand van a.s.r., voorzien 2.160 zonnepanelen (Foto Raphael Drent).

Verzekeraar zet in op slim energiesysteem met bi-directioneel laden

Door elektrische auto's bi-directioneel te laden, worden ze niet alleen van duurzame energie voorzien, maar fungeren ze ook als batterij die stroom...

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de whitepaper

De duurzame transformatie van het iconische Kurhaus: lees nu de...

Verduurzaming hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de juiste aanpak en de juiste tools kunnen zelfs iconische monumenten zoals het Kurhaus in...

Brink-systeem op gas wijkt voor verticale DX-kanaalverwarmer met lucht/lucht-warmtepomp

Brink-systeem op gas wijkt voor verticale DX-kanaalverwarmer met...

Gepensioneerd ingenieur Jan de Vaan heeft na een lange zoektocht een oplossing gevonden voor het verduurzamen van woningen met luchtverwarming. Met...

Alle opwekkers via één regeling zorgeloos onder controle

Alle opwekkers via één regeling zorgeloos onder controle

Met het regelsysteem evohome van Resideo houdt eetcafé Westgaag de verschillende warmtepompen en afgiftesystemen zorgeloos onder controle.

Foto: MVRDV / Daria Scagliola.

Hoogbouw met wko, op een postzegel

Twee gigantische woontorens van 120 en 100 meter hoog verrezen in 2022 op een postzegel grond midden in het centrum van Den Haag, bijna op het...

Woning uit 1912 energiepositief gemaakt met warmtepomp

Woning uit 1912 energiepositief gemaakt met warmtepomp

'Van gas los' was in 2018 tijdens de renovatie van het monumentale woonhuis van Jochem Feekes nog een vrij onbekend begrip. Hij moest veel uitleggen...

Van gas los met aircoheating

Van gas los met aircoheating

Met vier eenvoudige split-airco's van het gas af. Het lukte Evert Raaijen uit Harderwijk, die zijn gasrekening voor 3.500 m3 aardgas zag verdwijnen....

Comfortabel klimaat voor Ampt van Nijkerk

Comfortabel klimaat voor Ampt van Nijkerk

STULZ, partner voor klimaatbeheersing, voorzag het restaurant van het Golden Tulip-hotel Ampt van Nijkerk van een grid met luchtbehandelingskast...