Voorkomen lucht- en vuilproblemen in een warmtepompinstallatie

Voorkomen lucht- en vuilproblemen in een warmtepompinstallatie

Warmtepompen worden al decennia toegepast in woningen, utiliteitsgebouwen en de industrie. Er is meer en meer aandacht voor lucht- en vuilproblemen in een warmtepompinstallatie.

De laatste jaren zie je een enorme toename in de verkoop en installatie van warmtepompen. Dit komt door de toenemende vraag naar energiezuinigere en milieuvriendelijkere verwarmings- en koeloplossingen.

Tegenvallende rendementen van warmtepompen kunnen het gevolg zijn van verkeerde uitgangspunten, afwijkende temperaturen of ontwerpcondities. Vergelijkbaar met de traditionele CV- en koelinstallaties kunnen ook lucht en vuil in het systeem na verloop van tijd het risico op storing en onderhoud verhogen.

Problemen door lucht en vuil

Lucht en vuil zijn twee onopvallende maar in de praktijk wel vaak voorkomende veroorzakers van rendementsverliezen, storing en onderhoud in verwarming- en koelinstallaties. Hun invloed is groter bij installaties die op basis van een lagere temperatuur werken om energie te besparen, zoals warmtepompen. Verder zijn vloerverwarmingsystemen gevoeliger voor lucht- en vuilophoping dan radiatoren.

Lucht kan in de vorm van microbellen, opgelost in het leidingwater en in een vrije vorm aanwezig zijn in installaties. Dit vermindert zowel de doorstroming als warmteafgifte. Ophoping van vuil wordt veroorzaakt door corrosie van leidingen en installatiecomponenten, bacteriegroei of kalkaanslag. Lucht en vuil hebben beide een reducerende invloed op de efficiency en levensduur van warmtepompen, wisselaars en andere componenten.

Adviezen uit de praktijk

De negatieve invloed van lucht en vuil op het rendement van installaties is zo groot dat Alklima automatische lucht- en vuilafscheiders standaard voorschrijft bij de verkoop van warmtepompen. “Wij zien bij onze servicecontacten een direct verband tussen alle meldingen en de aanwezigheid van lucht en vuil in het systeemwater”, vertelt Rudy Grevers, manager woningbouw bij het bedrijf. “In lagere temperatuurinstallaties komt lucht in de vorm van microbellen meer voor en hopen vuildeeltjes zich sneller op dan in hoge temperatuur installaties, waardoor de energetische prestatie afneemt. Als klanten contact opnemen over een code 9 melding wordt die vaak door lucht of vuil veroorzaakt, terwijl dat eenvoudig met een automatische lucht- en vuilafscheider te voorkomen is.”

Een andere warmtepompspecialist, Menno van der Hoff van Triple Aqua Consulting, adviseert ook automatische lucht- en vuilafscheiders toe te voegen aan warmtepompen met systeemwater of een koudemiddel. “De iets hogere aanschafprijs door zo’n extra installatiecomponent wordt snel en vele malen terugverdiend door de betere energetische prestatie tijdens de totale levensduur. Behalve het automatisch verwijderen van in systeemwater aanwezige lucht en metaaldeeltjes door corrosie, verkleint het ook de kans op storingen. Tenslotte helpen ook speciale toevoegingen die de systeemwaterkwaliteit op peil houden vuilophoping te voorkomen en het rendement van warmtepompen te optimaliseren.” 

Oplossingen voor de toekomst

Spirotech biedt meerdere oplossingen aan die uitermate geschikt zijn voor (hybride) warmtepompsystemen. De robuuste messing lucht- en vuilafscheiders beschikken allemaal over een unieke ‘Spirobuis’ die zorgt voor actieve ontluchting van circulerende bellen en microbellen uit het systeemwater.

Daarnaast verwijdert de Spirobuis effectief (magnetische) vuildeeltjes zonder dat stroming en drukval wordt beïnvloed. Dit is mogelijk omdat het opgehoopte vuil buiten de hoofdstroom wordt opgeslagen. Door continu effectief lucht en vuildeeltjes uit het systeemwater te verwijderen blijven gevoelige installatiecomponenten beschermt en heb je minder kans op onnodige storing en onderhoud aan een warmtepompinstallatie.

De messing lucht- en vuilafscheiders van Spirotech zijn beschikbaar in de maten 22mm tot en met 2”, daarom is er voor vrijwel elk warmtepompsysteem een passend formaat afscheider beschikbaar.

Ideale warmtepompafscheider

Een SpiroCombi MB3 combineert magnetische vuilafscheiding met microbellenluchtafscheiding. De SpiroCombi bestaat uit een robuuste messing behuizing, een luchtafscheider voor het verwijderen van circulerende en ingesloten lucht, een vuilafscheider met een afvoerklep voor eenvoudige afvoer, een draaiende universele verbinding voor eenvoudige plaatsing en positionering en een sterke en zeer efficiënte magneetmantel voor het verwijderen van magnetiet uit het systeemwater.

Het verzamelde vuil kan gemakkelijk worden verwijderd via de afvoerklep, zonder dat het nodig is om het apparaat te isoleren of de waterstroom naar en van het apparaat uit te schakelen. De SpiroCombi MB3 is beschikbaar in maten van 22 mm tot aan 2” en kan daarom in vrijwel alle gangbare warmtepompinstallaties geïnstalleerd worden.

In een warmtepompinstallatie met lage temperatuur is het verschil tussen de aanvoer- en retourtemperatuur klein. Hierdoor is de locatie van plaatsing van een luchtafscheider in een warmtepompinstallatie minder belangrijk. Zowel in de retour als aanvoer zal de luchtafscheider lucht afscheiden uit het systeemwater. De vaak complexe en gevoelige warmtepompsystemen dienen goed beschermt te worden tegen de negatieve invloeden van vuildeeltjes. Daarom adviseren we altijd een magnetische vuilafscheider in de retour te plaatsen voor een optimale bescherming van gevoelige installatiecompontenten zoals een wisselaar en pomp.

Juiste oplossing voor elk systeem

Naast de gebruikelijke lucht- en vuilafscheiders kunnen vacuümontgassers en open verdelers ook geschikt zijn voor (hybride) warmtepompsystemen. Deze oplossingen bieden extra mogelijkheden, zo kan een vacuümontgasser perfect toegepast worden in grote installaties met veel radiatoren waar luchtafscheiding met een normale afscheider niet voldoende is. Een open verdeler gecombineerd met lucht- en vuilafscheiding is geschikt voor installaties waar verschillen in debiet tussen een primair en secundair circuit moeten worden gecompenseerd.


Ga voor meer informatie naar www.spirotech.nl/oplossingen

Vloerverwarming WARP Systems is dunner en sneller warm dan traditioneel systeem

Vloerverwarming WARP Systems is dunner en sneller warm dan...

WARP-vloerverwarmingssystemen wijken op veel gebieden af van traditionele systemen. Zo zijn ze dunner, maken ze een ruimte sneller warm, volstaat een...

De Wandinbouw Hybrid LT-convector is hier weggewerkt achter een houten omkasting. Onder is ruimte vrijgehouden, wat nodig is voor de aanvoer van lucht die er aan de bovenkant via de roosters weer uitkomt.

LT-convectoren onzichtbaar maken, net als vloerverwarming

Bij lagetemperatuurverwarming wordt als afgiftesysteem vaak gekozen voor vloerverwarming. Een voordeel van dit systeem is dat het onzichtbaar is. Met...

Freesmachine, met erop aangesloten een slang die stof afvoert.

Vloerverwarming infrezen: uitbesteden of zelf doen?

Vloerverwarming zelf inslijpen en daarvoor een slijpmachine kopen of huren, of liever de klus wegzetten bij een collega-installateur? Nu de (hybride)...

Invloed radiatorcapaciteit op COP warmtepomp nader onderzocht

Invloed radiatorcapaciteit op COP warmtepomp nader onderzocht

Een (hybride) warmtepomp combineren met bestaande radiatoren kan kosten van bijvoorbeeld vloerverwarming uitsparen. Maar wat is de invloed op de COP?...

De binnenunit lijkt sprekend op een watergevoede heater, maar dan met een wat Italiaanser design.

Warmtepompheater als duurzaam alternatief bij bedrijfsverwarming

In bedrijfshallen, magazijnen en bouwmarkten hangen tienduizenden aardgasgestookte luchtverwarmers. Als duurzaam alternatief kunnen deze locaties...

Nadat de warmtepomp was geplaatst bleven de radiatoren die jaren op de gasketel waren aangesloten hangen.

Jaren 60 woning naar all electric met bestaande radiatoren

Afgelopen december ging de jaren 60 woning van Jesper Damkot in Winterswijk van het gas af. De overstap op een all electric-systeem met warmtepomp...

De Nederlandse producent Betherma voegt onder de naam High Performance Unit (HPU) ventilatoren aan zijn convectoren toe.

Laagtemperatuurafgifte met radiatoren, convectoren en fancoils

Het is vaak een soort automatisme: een warmtepomp heeft vloer- of wandverwarming nodig, want alleen daarmee heb je een afgiftesysteem voor...

Alles over warmtepomp-alternatief voor Brink (hete) luchtverwarming op gas

Alles over warmtepomp-alternatief voor Brink (hete) luchtverwarming...

Een oproep van een lezer van Vakblad Warmtepompen om tips te krijgen over hoe zijn Brink-luchtverwarmingssysteem van het gas af kan, leverde een hoos...