'Je moet altijd het juiste verhaal vertellen'

'Je moet altijd het juiste verhaal vertellen'
Erwin Tuijtel. Foto credits: Alklima.

Denk je aan warmtepompen in de bouw, dan komt Alklima/Mitsubishi Electric al snel in beeld. De leverancier uit Alblasserdam heeft inmiddels het breedste pakket als het om lucht/water-warmtepompen gaat.

Alklima is een bekende speler in de markt, als distributeur van het nu honderdjarige Mitsubishi Electric. Het doel van de Japanse firma is vanaf het begin geweest om integrale oplossingen voor de markt te creëren. Dat is breder dan de klimaatmarkt alleen: denk aan batterijpakketten, satellieten en energiesystemen. De Mitsubishi Electric-denkwijze is om de samenleving verder te helpen op basis van technologische meerwaarde.

Dit Japanse gedachtegoed werd door Alklima zesentwintig jaar geleden omarmd. Erwin Tuijtel, directeur innovatie: "We maken van het aanbod van Mitsubishi Electric een vertaling naar de Nederlandse markt. Voor de woningbouw bijvoorbeeld, kijken we hoe we de markt optimaal kunnen bedienen. Hoe bieden we het hoogste comfort en realiseren we de grootste winst in de verduurzaming van de gebouwde omgeving, en daarmee van Nederland? We vragen ons altijd af hoe we de klant het beste kunnen bedienen met onze klimaatoplossingen."

Stokpaardje

Alklima begon 26 jaar geleden met airconditioning en al snel werden er ook warmtepompen voor de utiliteit aangeboden. Sinds een jaar of tien is daar de focus op woningbouw bijgekomen. Tuijtel: "Toen de energietransitie nog in de kinderschoenen stond, hebben wij in een vroeg stadium laten zien dat verduurzaming van de gebouwde omgeving met eigen samengestelde warmtepompen mogelijk is. Na dit initiële succes heeft Mitsubishi Electric deze Ecodan lucht/water-warmtepomplijn doorontwikkeld tot het brede pakket dat het nu is."

De all-electricproducten zijn een stokpaardje van Alklima, schetst Tuijtel. "Daarbij is goede samenwerking met de markt essentieel. Een woningbouwer of aannemer wil weten hoe hij een warmtepompsysteem in een woning moet integreren. Welk afgiftesysteem heeft hij nodig, welke isolatie? Hij wil weten hoe het zit met het Woningborg-certificaat of met de SWK-regeling. Op al die vragen hebben wij de antwoorden. Kennis delen is ons devies."

Of je nu een klein of een groot huis hebt, of je nu wilt verwarmen of verkoelen; we hebben altijd een unit die past.”

Inmiddels heeft Alklima het breedste pakket in de markt als het om lucht/water-warmtepompen gaat. “Of je nu een klein of een groot huis hebt, of je nu wilt verwarmen of koelen; we hebben altijd een unit die past. Naast de huidige split-lijn hebben we onlangs een nieuwe monoblock-lijn gelanceerd. Er zijn vier capaciteitstypes en meerdere soorten binnendelen die kunnen koelen of verwarmen en tapwater aanbieden.”

Nieuwe loot

Daarnaast is er een nieuwe loot aan de tak die het kwartet compleet maakt: de residentiële Lossnay. Dit is een ventilatie-unit met warmteterugwinning. Met de unit is een gezonde en schone luchtkwaliteit in huis verzekerd. De unit heeft twee fijnmazige G4-filters. In een derde filtersleuf kan optioneel een NOx- of PM2.5-filter worden geplaatst. De ventilatie-unit minimaliseert het verlies van energie. De warmte uit de afgezogen lucht wordt in de kruisstroomwisselaar afgegeven aan de schone lucht. Dit maakt rendementen van negentig procent mogelijk. Een belangrijke factor bij de ontwikkeling van de ventilatie-unit was het geluid. De unit heeft dan ook een laag geluidsniveau, dankzij de speciaal ontwikkelde motor, ventilator, uitgekiende luchtstromen en een slimme omkasting.

Het Lossnay-systeem bestaat overigens al meer dan vijftig jaar, vertelt Tuijtel. "Warmteterugwinning doen we ook al een tijdje, maar we hebben het nu voor het eerst vertaald naar de woningbouw. We zijn met de warmtepomp bepalend in het binnenklimaat. Dat maakt dat we het laatste stukje, de ventilatie, er graag bij willen integreren."

We hebben pakweg nog dertig jaar om CO₂-neutraal te worden. Daarom is onze warmtepomplijn geschikt gemaakt voor hybride systemen.”

Een voordeel is dat de ventilatie-unit ook eenvoudig is te koppelen aan bestaande regeling- of monitoringsystemen zoals MelCloud. Deze cloudoplossing kan integraal worden gebruikt voor het gehele binnenklimaat en voor de bereiding van warm tapwater. Tuijtel: "We hebben pakweg nog dertig jaar om CO₂-neutraal te worden. Daarom is onze warmtepomplijn geschikt gemaakt voor hybride systemen."

All-electric

Als je kijkt naar de doelstelling om in 2050 CO₂-neutraal te worden, dan is voor de gebouwde omgeving de te nemen weg all-electric, stelt Tuijtel. “We hebben pakweg nog dertig jaar. Er zijn heel veel woningen die niet of niet-volledig van het gas af kunnen. Dit is de reden dat onze al onze warmtepompen geschikt zijn gemaakt voor hybride systemen. Er zijn regelingen ingebouwd en in principe kunnen al onze warmtepompen met een bestaande gasketel worden aangestuurd. Dat is merkonafhankelijk.”

Maar waar de markt zich massaal lijkt te storten op de hybride warmtepompen, maakt Tuijtel wel een kanttekening. “We vinden het belangrijk dat het juiste verhaal verteld moet worden. Hybride is niet het doel zoals het nu soms lijkt; duurzaam verduurzamen van de gebouwde omgeving is het doel! Dus woningen die nu van het gas af kunnen, moeten van het gas worden gehaald, en woningen die dat nog niet volledig zijn, moeten all-electric ready worden gemaakt."

Ready

Alklima heeft daarvoor een all-electric ready-principe. Veel hybride oplossingen worden als een soort eindoplossing verkocht, maar bij Alklima is de hybride oplossing een startpakket. Naast de cv-ketel wordt een lucht/water-warmtepomp gezet, op basis van volwaardige warmtepomptechniek. In een later stadium ga je isoleren, zonnepanelen plaatsen en de verwarming van tapwater integreren. All-electric ready dus.

De gebruiker kan kiezen of het hybride punt bijvoorbeeld op +5 graden komt te liggen of -5 als de gasprijzen door het dak gaan. Tuijtel heeft dan ook een heldere boodschap voor installateurs: "Kijk eerst of het niet all-electric kan. Als dat niet het geval is, schakel dan over op all-electric ready. Mocht je daarbij advies nodig hebben, dan is er altijd iemand stand-by."

Dit artikel is gesponsord door Alklima/Mitsubishi Electric.

Wolf breidt lijn propaanmonoblocks uit met grotere capaciteit

Wolf breidt lijn propaanmonoblocks uit met grotere capaciteit

Wolf heeft zijn CHA-lijn van lucht/water-monoblockwarmtepompen op propaan uitgebreid met een 16/20 kW-unit. Met dit vermogen is de nieuwe unit in de...

Op de afgelopen VSK presenteerde Technea de ACP-warmtepomp. Links ervan staat de ‘all-in-one’ cv-ruimte Cube (zie kader in het artikel).

'Efficiëntste warmtepomp ter wereld' heeft SCOP van 6

Volgens de Oostenrijkse fabrikant Ovum halen de warmtepompen in de Aircube ACP-lijn een record-SCOP van boven de 6. Daarmee zijn deze...

Panasonic introduceert nieuwe serie lucht/water-monoblocks op propaan

Panasonic introduceert nieuwe serie lucht/water-monoblocks op propaan

Met de M-serie introduceert Panasonic zijn nieuwste generatie Aquarea lucht/water-monoblockwarmtepompen op propaan. De nieuwe warmtepompen, die...

Daikin introduceert nieuwe versie van Perfera lucht/lucht-warmtepomp

Daikin introduceert nieuwe versie van Perfera lucht/lucht-warmtepomp

Daikin heeft onlangs een nieuwe versie van de Perfera All Seasons geïntroduceerd. De vernieuwde lucht/lucht-binnenunit is onder andere voorzien van...

Warmtepompproductie in een fabriek van Vaillant.

Dalende Europese warmtepompverkoop kost duizenden banen

In veertien Europese landen - samen 90 procent van de EU-markt - is de warmtepompverkoop afgelopen jaar met gemiddeld 5 procent gedaald ten opzichte...

Weheat introduceert nieuw propaanmonoblock, dit keer staand

Weheat introduceert nieuw propaanmonoblock, dit keer staand

Op vakbeurs VSK heeft Weheat een nieuwe warmtepomplijn geïntroduceerd, de Sparrow. In tegenstelling tot de eerder uitgebrachte liggende Blackbird is...

Nieuwe plug & play CO2-warmtepomp voor gebouwen en stadsverwarming

Nieuwe plug & play CO2-warmtepomp voor gebouwen en stadsverwarming

De installatietijd van één dag is een belangrijke troef van de nieuwe plug & play CO2-warmtepomp HeatQuantum die Advansor vandaag introduceert. Na...

De Mercuria Ace

Warmtepompen Elga en Mercuria Ace ook als monoblock leverbaar

Tijdens de VSK introduceert Remeha de Elga Ace en de Mercuria Ace in een monoblock-uitvoering. Voordelen zijn betere prestaties, meer subsidie en dat...