'Met evohome sturen we de warmtepomp echt ruimte-afhankelijk'

'Met evohome sturen we de warmtepomp echt ruimte-afhankelijk'

Voor een gezin dat zijn huis zo maximaal mogelijk wil verduurzamen, creëerde VBK Verwarming & Sanitair een slimme samenwerking van systemen. Het warmtepompsysteem van Nibe, de vloerverwarming en de zoneregeling evohome van Resideo. "De grootste winst is dat we met evohome de klant echt een nauwkeurige, ruimte-afhankelijke regeling aanbieden."

Jordy Ras, eigenaar en directeur van VBK Verwarming & Sanitair uit Krommenie, ziet de markt voor verduurzaming flink groeien. Steeds vaker willen woning- en gebouweigenaren stappen zetten om minder afhankelijk te worden van aardgas. “Nog lang niet altijd gaan mensen volledig van het gas af - een hybride oplossing is in onze ogen ook uitstekend - maar ze staan wel open voor warmtepompen en nieuwe afgiftesystemen. Wel heeft iedereen een belangrijke voorwaarde: niemand wil concessies doen aan het comfort. Wat logisch is. Vandaar dat wij de regeling en bediening van de installatie enorm belangrijk vinden. Om daarin nog beter te kunnen adviseren, hebben wij onze kennis vergroot en trainingen bij onder meer Resideo gevolgd.”

evohome Resideo

Schakelen van verwarmen naar koelen

Op die manier hebben Jordy Ras en zijn collega’s veel kennis over evohome opgedaan. “Het mooie van deze slimme zoneregeling is dat hij zeer goed werkt in combinatie met warmtepompsystemen. Je kunt vanuit evohome omschakelen van verwarmen naar koelen, én je kunt tot 12 verschillende zones apart aansturen voor verwarming of koeling.”

Volgens Jordy gebruikt hij het zoneregelsysteem op dit moment vooral bij woningen, maar hij ziet ook goede mogelijkheden in kleine tot middelgrote utiliteitsgebouwen. “Een mooi project dat wij afgelopen zomer hebben opgeleverd, is dat van een ruime hoekwoning in Wormer. Dit gezin betrok de woning begin 2021 en vroeg ons om een systeem te ontwerpen waarmee zij hun energieverbruik vergaand konden verduurzamen. Zij hadden al van de mogelijkheden van de warmtepomp gehoord, maar hadden misschien niet heel concreet voor ogen wat er nodig is om een huis geschikt te maken voor een warmtepomp.”

evohome Resideo

Overal vloerverwarming aangelegd

Op bezoek bij de familie Rozema in Wormer is goed te zien wat Jordy met zijn opmerking bedoelt. In de bestaande woning zijn tamelijk ingrijpende aanpassingen doorgevoerd.

“Wij hebben zowel op de begane grond als op de twee verdiepingen vloerverwarming aangelegd. Dat betekende op de begane grond en verdiepingen dat we de leidingen hebben ingefreesd en op de houten vloer boven de garage kozen we voor het Variotherm opbouwsysteem van Technea. Langs en achter de trap hebben we de nieuwe aanvoer- en retourleidingen voor warmte en koude gelegd. Op elk van de drie woonlagen installeerden we een verdeler met voor elke groep een regelventiel. In de garage, die aan het huis vastzit, plaatsten we de Nibe binnenunit, samen met twee buffervaten van elk 300 liter; één regelbuffer en één boiler voor sanitaire toepassing.”

evohome Resideo

Buiten, op een door struiken omgeven plek, staat de buitenunit. Op het dak is de verduurzamingsoperatie ook goed zichtbaar. Er zijn twee zonnecollectoren geïnstalleerd waarvoor in de garage een zonneboiler van 120 liter voor tapwater staat. Ook liggen er 20 pv-panelen met een opwekvermogen van 6kWpiek op het dak.

Eenvoudig en zeer begrijpelijk

De belangrijkste feature van evohome, zo vertelt Jordy, is het feit dat dit regelsysteem de warmtepomp heel gericht en ruimte-afhankelijk kan aansturen. Ook bewoner Klaas-Jan Rozema laat merken dat hij enthousiast is over de regeling. Hij moet evohome in het winterseizoen nog gaan ervaren, maar nu al kan hij via de bediening in combinatie met de vloerverwarming en de buffer ervoor zorgen dat de leefruimtes de hele zomer op een aangename temperatuur blijven.

“Het is een eenvoudig en goed te begrijpen bediening. Het display is overzichtelijk, zowel via het bedienpaneel als via de app. Wij hebben ze allebei in gebruik”, zo laat Klaas-Jan zien tijdens het bezoek aan de woning. “Op de slaapkamers, in de badkamer en de werkkamer van de familie hebben wij, puur voor het gemak, een Honeywell Home Round ruimtethermostaat opgehangen. Zo kunnen de gezinsleden ook direct in de ruimte de temperatuur aanpassen”, zegt Jordy.

“Al werkt dit natuurlijk langzaam. Omdat overal vloerverwarming ligt, kun je een ruimte niet even snel een paar graadjes warmer of koeler maken.” De installateur merkt overigens dat, zeker sinds de coronapandemie mensen dwong om thuis te werken, de vraag naar ruimte-afhankelijke temperatuurregeling flink toeneemt. “De marktkansen voor een systeem als evohome zijn erg gunstig. Het is niet moeilijk om mensen van de voordelen te overtuigen. Zij snappen dat, als alle andere gezinsleden van huis zijn, het beter is om bijvoorbeeld alleen de studeer- of werkkamer te verwarmen zonder dat het hele huis moet meedoen.”
evohome Resideo

Noodzaak voor goed inregelen

Bij VBK Verwarming & Sanitair, een bedrijf dat ruim 100 jaar geleden al is gestart met kolenkachels, merken ze dat de omslag naar warmtepompen goed is ingezet. “In onze showroom in Krommenie laten we dit ook zien”, vertelt Jordy. “Hier toonden we vroeger een wand met verschillende cv-ketels”, zo wijst hij naar een ruimte waar nu lege plekken zijn.

“We zijn druk bezig om hier de warmtepompsystemen te tonen, met name hybride systemen. Zeker in bestaande situaties, waar de eigenaar geen volledige verbouwing wenst, kunnen we met de hybride warmtepomp al een flinke besparing realiseren. Wel informeren we de bewoners over de noodzaak van goed inregelen en een slimme, bij voorkeur, ruimte-afhankelijke besturing.

Dat blijven lastige onderdelen om te verkopen. Maar wij vinden dat we een klant daarop moeten wijzen, om later geen comfortproblemen te krijgen. Met evohome, maar ook de andere slimme Honeywell Home oplossingen,  kunnen we in elke installatie een passende en energiezuinige oplossing aanbieden. In vergelijking met goedkopere merken, leveren de systemen van Resideo praktisch geen nazorg of storingen op.

Dit artikel is gesponsord door Resideo

Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Onder de naam 'Propaan en warmtepompen: dit moet je weten' organiseert Alklima Mitsubishi Electric op 16 april een webinar. In drie kwartier wordt...

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de COP?

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de...

De warmtepomp met het natuurlijke koudemiddel propaan lijkt een wonderapparaat. Het toestel verwarmt moeiteloos het cv-water tot 75 °C en kan...

Warmtepompvermogen bepalen: op basis van koudste dagen of rendement?

Warmtepompvermogen bepalen: op basis van koudste dagen of rendement?

Een goede warmteverliesberekening vormt de basis om een warmtepomp van het juiste vermogen te kiezen. Maar wat is het juiste vermogen? Het vermogen...

Conex | Bänninger verraste de koeltechnische wereld een paar jaar geleden  met MaxiPro, een perssysteem voor koelleidingen.

Hardsolderen ter discussie bij toekomstig F-gassencertificaat

Voor een split-warmtepomp moeten koudemiddelleidingen verbonden worden. Dat kan met pers- en zelfs met insteekverbindingen. Dat maakt solderen...

Warm- en koudwaterbatterij van Orcon.

Extra koeling via balansventilatie

Koelen met een warmtepomp en vloerverwarming is slechts in beperkte mate mogelijk. Dat komt niet door het koelvermogen van de warmtepomp, maar...

De stand van awardwinnaar Eplucon op de beursvloer van de VSK.

'10 ampère-woning' wint VSK Award in categorie Energietransitie

Op 6 februari, de eerste dag van vakbeurs VSK in Utrecht, werden de VSK Awards uitgereikt. De award in de categorie Energietransitie ging naar de '10...

De jaren dertig-woning in Stadskanaal die gasloos wordt gemaakt.

Jaren dertig-woning gasloos met binnen opgesteld monoblock

Om een jaren dertig-woning van het gas te halen zonder het karakteristieke uiterlijk aan te tasten, is een speciale warmtepomp ontwikkeld. Een voor...

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Het lijkt ironisch: we moeten de CO₂-emissie reduceren, en toch kan CO₂ ons helpen de planeet koeler te houden. CO₂ is als koudemiddel namelijk een...