nieuws

Londonse metro wordt bron warmtepomp woningen

Techniek

Warmte uit een ventilatieschacht van de Londense wordt de bron van een warmtepomp. Die waardeert de temperatuur op tot ongeveer 80 ˚C en gaat via een warmtenet naar 1.350 oudere woningen.

Londonse metro wordt bron warmtepomp woningen

De metro geeft warmte af onder meer door aandrijven en remmen. Die warmte wordt door grote ventilatoren naar buiten geblazen en gaat verloren. Op de Northern Line gaat het lokale bestuur deze restwarmte nu inzetten voor 1.350 woningen in de centraal gelegen buurt Borough of Islington.

Speciaal ontworpen warmtepomp

De centrale bron van het warmtenetwerk is een ventilatorschacht, genaamd Bunhill 2. Deze schacht voert afvalwarmte af in het verlaten metrostation City Road. Een door het Deense ingenieursbureau Ramboll ontworpen warmtepomp neemt overtollige warmte (van circa 18 – 28 ˚C) op uit de schacht en waardeert die op tot ongeveer 80 ˚C.

Warmte en warm water maken

Die warmte  van ongeveer 80 ˚C wordt vervolgens overgebracht naar het warmtenetwerk van Islington om warmte en warm water te leveren aan gebouwen. Van oudsher maken warmtenetten gebruik van warmte uit afvalverwerkingsinstallaties en gascentrales. Maar er zijn steeds meer bronnen die duurzamere warmte kunnen leveren. Het systeem is ontworpen om in de warmere maanden te kunnen omkeren, zodat het koudere lucht in de tunnels blaast om de passagiers meer comfort te bieden.

Bron: Gawalo

>Leestips

Haagse woontorens krijgen collectieve wko

Rivieren en kanalen als leveranciers van energie

Rioolwarmte biedt kansen in woningbouw

Reageer op dit artikel