De warmtepomp kan het dak op!

De warmtepomp kan het dak op!

Als een schoorsteen staat de Decorio Luchtwarmtepompbehuizing op het dak. Deze productinnovatie van Ubbink combineert een fraai design met veel verwerkersgemak. Door zijn slimme positionering draagt hij bovendien bij aan geluidsvermindering van de warmtepomp.

De warmtepomp is een populaire keuze bij het streven om het fossiele energieverbruik te verminderen. Eind 2018 telde Nederland bijna een half miljoen warmtepompen. Afgelopen jaar zijn er volgens het CBS ruim honderdduizend geplaatst: een groei van 27 procent ten opzichte van 2017, die vooral werd veroorzaakt door huishoudens die warmtepompen met een buitendeel aanschaffen.

Sterk op het dak

Voor veel huiseigenaren vormen het uiterlijk en de omvang van het buitendeel een struikelblok. “Het is nu eenmaal geen sieraad om in je tuin te hebben”, beaamt Bert Kroeze, productmanager Installatie. “Binnen Ubbink ontstond daarom het idee om hem op het dak te zetten. Uit het zicht en op een voor de hand liggende plek omdat men gewend is aan de ketel op zolder en het bijbehorende leidingwerk zich daar bevindt. Voor ons als bedrijf logisch omdat we een sterke positie hebben op het dak. Met producten als dakdoorvoeren, dakramen en schoorstenen hebben we de benodigde expertise al in huis.”

Universeel instelbaar

Een oplossing zoals Ubbink die voor ogen had was er nog niet. Kroeze: “Er zijn wel metalen uitvoeringen op de markt. Het inmeten daarvan luistert echter heel nauwkeurig. Een kleine afwijking zorgt er al voor dat de warmtepomp niet meer waterpas staat.”

Dat probleem is er niet met de Decorio. Deze is door een montagesteun in het indekdeel eenvoudig instelbaar voor dakhellingen van 30 tot 55 graden. Hij is geschikt voor de meest gangbare typen luchtwarmtepompen (splitunits) tot 7,5 kW en 80 kg, en kan worden toegepast in zowel renovatie als nieuwbouw. Bovendien is hij aantrekkelijk geprijsd.

Lichtgewicht

De behuizing is gemaakt van hoogwaardig, uv-bestendige kunststof en uitgevoerd met Ubiflex Extreme loodvervanger. Hierdoor is hij bestand tegen alle weersinvloeden.

Voordeel voor de installateur is dat het licht en dus gemakkelijk te verwerken materiaal is. “Je kunt de behuizing in je eentje met een band omhoog trekken”, aldus de productmanager.

Ubbink levert de Decorio Luchtwarmtepompbehuizing 30o-55o als een compleet pakket inclusief montagemateriaal. De stapsgewijze montage maakt de bevestiging gemakkelijk.

Slim gepositioneerd

Door de slimme positionering zorgt hij bovendien voor geluidsvermindering. De warmtepomp is als het ware omgedraaid, waardoor het geluid richting de nok wordt geblazen. Hierdoor zwakt het geluid dat beneden wordt ervaren af.

Overigens houdt de mantel houdt zelf geen geluid tegen, zo merkt de productmanager op. “De geluidsvermindering komt echt puur door de positionering. Voor het beste resultaat combineer je de Decorio met een zo stil mogelijke warmtepomp.”

Vrije uitblaas

De behuizing heeft geen gevolgen voor de prestaties van de warmtepomp, zo verzekert hij. “Doordat de uitblaas aan de achterzijde vrij blijft, kan hij optimaal blijven presteren. Ook hebben we een geïntegreerde voorziening voor het afvoeren van smeltwater gemaakt. Doe je dat niet, dan ontstaat er ijsvorming op het dak, met alle problemen van dien.”

Ook aan onderhoudsvriendelijkheid is gedacht. Klein onderhoud is makkelijk te verrichten door een serviceluik aan de zijkant. Voor groot onderhoud is de behuizing eenvoudig te demonteren.

Eén uitvoering

Voorlopig is de Decorio verkrijgbaar in één uitvoering in de kleur donkergrijs. Gezien de positieve reacties vanuit de installatiehoek volgen er in de toekomst wellicht ook andere varianten, verwacht Kroeze. “We hebben een pilotproject uitgevoerd in Stavoren. Zowel de aannemer als de installateurs waren enthousiast over het montagegemak en het design van de Decorio Luchtwarmtepompbehuizing 30o-55o. Ze wilden het liefst meteen voor alle situaties een oplossing. Met deze uitvoering hebben we nu de eerste stap gezet.”

Productadvies op maat

Heeft u vragen? De specialisten van Ubbink adviseren u graag. Bel de Ubbink Productadvieslijn 0313 480 300 of stel uw vraag per mail via productadvieslijn@ubbink.nl.

Ubbink, dat werkt wel zo makkelijk!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ubbink.

Lees meer over

Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Webinar: propaan en warmtepompen: dit moet je weten

Onder de naam 'Propaan en warmtepompen: dit moet je weten' organiseert Alklima Mitsubishi Electric op 16 april een webinar. In drie kwartier wordt...

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de COP?

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de...

De warmtepomp met het natuurlijke koudemiddel propaan lijkt een wonderapparaat. Het toestel verwarmt moeiteloos het cv-water tot 75 °C en kan...

Warmtepompvermogen bepalen: op basis van koudste dagen of rendement?

Warmtepompvermogen bepalen: op basis van koudste dagen of rendement?

Een goede warmteverliesberekening vormt de basis om een warmtepomp van het juiste vermogen te kiezen. Maar wat is het juiste vermogen? Het vermogen...

Conex | Bänninger verraste de koeltechnische wereld een paar jaar geleden  met MaxiPro, een perssysteem voor koelleidingen.

Hardsolderen ter discussie bij toekomstig F-gassencertificaat

Voor een split-warmtepomp moeten koudemiddelleidingen verbonden worden. Dat kan met pers- en zelfs met insteekverbindingen. Dat maakt solderen...

Warm- en koudwaterbatterij van Orcon.

Extra koeling via balansventilatie

Koelen met een warmtepomp en vloerverwarming is slechts in beperkte mate mogelijk. Dat komt niet door het koelvermogen van de warmtepomp, maar...

De stand van awardwinnaar Eplucon op de beursvloer van de VSK.

'10 ampère-woning' wint VSK Award in categorie Energietransitie

Op 6 februari, de eerste dag van vakbeurs VSK in Utrecht, werden de VSK Awards uitgereikt. De award in de categorie Energietransitie ging naar de '10...

De jaren dertig-woning in Stadskanaal die gasloos wordt gemaakt.

Jaren dertig-woning gasloos met binnen opgesteld monoblock

Om een jaren dertig-woning van het gas te halen zonder het karakteristieke uiterlijk aan te tasten, is een speciale warmtepomp ontwikkeld. Een voor...

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Voordelen maken CO₂ een prima koudemiddel voor warmtepompen

Het lijkt ironisch: we moeten de CO₂-emissie reduceren, en toch kan CO₂ ons helpen de planeet koeler te houden. CO₂ is als koudemiddel namelijk een...