artikel

Warm tapwater in gasloze woningen met een warmtepomp

Tapwater

Een van de deelsessies die tijdens het Warmtepomp Congres 2018 op het programma stonden, ging over de productie van tapwater in woningen met een warmtepomp. Anders dan bij situaties met een hr-ketel of stadswarmte-aansluiting moeten in woningen met een warmtepompinstallatie vaak aanvullende maatregelen worden getroffen. Charles Geelen, partner bij Infitus Energy Solutions, ging in op de (on)mogelijkheden.

Warm tapwater in gasloze woningen met een warmtepomp

Tijdens zijn deelsessie rekende Charles Geelen uit hoe veel energie het voor een gemiddelde Nederlander kost om warm tapwater te produceren. Dagelijks gebruiken we per persoon 40 tot 50 liter warm water, waarvan 80 procent in de vorm van douchewater. Voor de productie van al het warme water is jaarlijks ongeveer 3 GJ aan energie per persoon nodig. In het kader van legionellapreventie moet per  huishouden gemiddeld 200 liter water periodiek worden bijverwarmd van 55 naar 65 graden Celsius. Dit kost jaarlijks 0,44 GJ. Daarnaast zijn er de nodige warmteverliezen. Een buffervat heeft een warmteverlies van 1,6 GJ per jaar, er zijn ook nog forse leidingverliezen, die jaarlijks 2 tot 5 GJ kosten. “We kunnen wel concluderen dat er nogal wat warmte verloren gaat”, luidt de conclusie van Geelen.

Charles Geelen geeft uitleg over de productie van warm tapwater.

Goed geïsoleerd buffervat

Energieverlies kan volgens Geelen onder andere worden tegengaan door voor een waterbesparende douchekop te kiezen, een goed geïsoleerd buffervat te selecteren en de aansluitleidingen aan de onderkant van dat vat te plaatsen. Daar is de watertemperatuur lager dan bovenin en het warmteverlies dus het kleinst. Een ander aandachtspunt is het moment waarop de bewoner of bewoners een douche nemen. Door rekening te houden met het tijdstip van douchen is het niet nodig om het water de hele dag op 55 graden te houden.

Combi- of boosterwarmtepomp

In zijn sessie schetste Geelen verschillende oplossingen waarmee in een gasloze woning warm tapwater kan worden gemaakt; van ventilatiewarmtepompen (valkuil: oververventilatie) en combiwarmtepompen met flash-injectie, of individuele boosterwarmtepompen in combinatie met een laagtemperatuurnet. In alle gevallen is het van belang om het systeem zo efficiënt mogelijk in te rechten en te plaatsen. Met name situering van het buffervat behoeft daarbij aandacht. Dat staat het liefst dicht bij de keuken, omdat daar vaak warm water wordt gevraagd. Bij aanvoerleidingen langer dan zo’n 15 meter is het over het algemeen efficiënt om in het keukenkastje een elektrische boiler te zetten, gevoed door pv-panelen.

> Leestip: Het Nederlands Warmtepomp Congres werd gekenmerkt door optimisme, maar er waren ook zorgen, zoals rond het personeelstekort in de installatiebranche.

> Meer weten over warm tapwater? Vraag de gratis white paper over dit onderwerp aan. 

Reageer op dit artikel