nieuws

‘Gemeenten wachten op rijksoverheid bij aardgasloos maken wijken’

Sector

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het plan om binnen 10 jaar 1,5 miljoen woningen van het gas te halen. Volgens de Vereniging van Gemeenten komt daar op dit moment nog te weinig van terecht. Lokale bestuurders wachten op het Rijk om te weten welke mogelijkheden er zijn voor het aardgasvrij maken van wijken.

‘Gemeenten wachten op rijksoverheid bij aardgasloos maken wijken’

In het actualiteitenprogramma Radio EenVandaag op NPO Radio 1 liet Lot van Hooijdonk, wethouder in Utrecht en bestuurder bij de VNG, weten ‘heel graag’ uitvoering te geven aan de afspraken in het Klimaatakkoord. Veel gemeenten zijn ook al aan de slag gegaan om wijken aardgasvrij te maken, vertelde ze, maar om daar een succes van te maken moeten de randvoorwaarden op orde zijn. “Het moet haalbaar en betaalbaar zijn voor mensen”, aldus Van Hooijdonk in het programma. “De gemeenten moeten voldoende instrumenten in hun gereedschapskist hebben om daar echt aan te voldoen (…) De komende jaren wordt het erop of eronder of we het kunnen.”

Financiële instrumenten en wet- en regelgeving

Volgens Van Hooijdonk zijn gemeenten afhankelijk van de rijksoverheid als het gaat om financiële instrumenten en bijkomende wet- en regelgeving. Het zou volgens haar goed zijn als daar wat meer vaart achter zit: “Dat mag zeker wel wat sneller gaan. Maar daarnaast moeten we beseffen dat dit een grote transitie betreft, zowel voor het rijk en en de gemeenten als voor de burger. We moeten en willen het doen, maar dan moeten we het ook wel ‘kunnen’ doen. Als gemeenten zo’n belangrijke rol bij de transitie krijgen toebedeeld, moeten ze er de middelen voor krijgen, en die regierol moet ook in de wet worden verankerd.”

Woningcorporatie ligt dwars

Hoe belangrijk een in de wet verankerde regierol voor lokale bestuurders is, bleek tijdens de uitzending van Radio Eenvandaag uit een praktijkvoorbeeld. Een journalist van het programma ging in het kader van de reportage op bezoek bij een inwoonster van Amsterdam die naar eigen zeggen ‘heel graag van het gas wil’. Ze zou haar cv-ketel graag willen laten vervangen door een warmtepomp omdat dat ‘aan alle kanten beter is voor het milieu’ en ‘Groningen op zijn grondvesten schudt’. Een mooie uitkomst is dat de gemeente Amsterdam sinds vorig jaar 5.000 euro subsidie geeft als een bewoner van een sociale huurwoning wil overstappen op een warmtepomp. In dit geval bleek er echter een flink obstakel: de woningcorporatie weigert toestemming te geven voor het plaatsen van zo’n installatie. Inmiddels heeft de bewoonster een advocaat in de arm genomen om alsnog een warmtepomp te krijgen.

De betreffende uitzending van Radio EenVandaag kan hier worden teruggeluisterd.

Reageer op dit artikel