nieuws

‘Financieel rendement kan huisbezitters overtuigen van warmtepomp’

Sector

Op social media en op andere plaatsen wordt regelmatig gemeld dat veel bestaande woningen niet geschikt zijn voor toepassing van een warmtepomp. “Doodzonde en onjuist”, aldus Jeroen Peeters, manager Heating bij Daikin. “Huizen die na eind jaren ’80 zijn gebouwd, zijn vrijwel zonder uitzondering geschikt voor een all-electric of hybride warmtepomp. Dat wordt bewezen door de verbruikscijfers die we bijhouden. De vraag is alleen hoe je de particuliere woningeigenaar kunt overtuigen.”

‘Financieel rendement kan huisbezitters overtuigen van warmtepomp’

Volgens Peeters bestaat het meest overtuigende argument uit een eenvoudige rekensom. “Als je CV-ketel aan vervanging toe is, kost een nieuwe ketel inclusief installatie tussen de 1.500 tot 2.000 euro. Stel nu dat je in plaats daarvan voor een hybride warmtepomp kiest. Dat kost dan om en nabij de 7.000 euro, maar daarvan krijg je 2.000 euro terug vanuit de ISDE-regeling. Netto geef je dus 5.000 euro uit, dat is 3.000 euro meer dan voor een nieuwe hr-ketel. Als je vervolgens naar de energiekosten kijkt, bespaar je er doorgaans tussen de 200 en 250 euro per jaar mee.”

Beter financieel rendement

Op zich is dat sommetje meestal nog niet voldoende. Er komt een relatieve terugverdientijd (ten opzichte van de aanschaf van een nieuwe hr-ketel) uit van ongeveer 12 tot 15 jaar. “Als je het op die manier vertelt, vindt de gemiddelde Nederlander het niet heel interessant. De terugverdientijd klinkt simpelweg te lang, maar hij is ook afhankelijk van veel andere factoren, zoals bijvoorbeeld de toepassing van zonnepanelen. Je moet naar het hele verhaal kijken, en dat geldt ook bij de financiering. Die 3.000 euro die een bewoner ‘extra’ in een hybride systeem investeert, levert nu op de bank 0,02 procent rente op, en vanaf volgend jaar waarschijnlijk helemaal niks meer. Banksparen kost feitelijk gewoon geld. Met de investering in een hybride warmtepomp haal je vanaf dag 1 ongeveer 20 euro van je energierekening af, dat is een rendement van 8 procent. Om het heel populair samen te vatten: eigenlijk is het niet heel slim om daar niet voor te kiezen.”

‘Systeemneutraal advies’ over warmtepompen

Afhankelijk van de situatie kan deze som volgens Peeters ook worden gebruikt om een huiseigenaar te overtuigen van de keuze voor een all-electric systeem, maar dan met andere cijfers. “Voor Daikin is het in dat kader een pluspunt dat we zowel een zelfontwikkeld hybride programma als een zelfontwikkeld all-electric programma bieden. We geven daardoor een systeemneutraal advies, anders dan sommige concurrenten die alleen hybrides aanbieden of die zelf alleen all-electric-systemen ontwikkelen en hun hybride oplossingen elders inkopen, waardoor ze er minder op verdienen. Zulke afwegingen hebben wij niet, omdat we beide systeemvarianten zelf hebben ontwikkeld.” Volgens Peeters kan daardoor veel beter worden aangesloten op de wensen van de bewoner. “Als een huiseigenaar aangeeft dat hij zijn bestaande radiatoren wil handhaven, kunnen we kijken of een hybride oplossing past. Mocht hij toch over willen stappen op laagtemperatuurverwarming, dan komt ook een all-electric oplossing in beeld.”

‘In de juiste vijver vissen’

Peeters benadrukt ten slotte dat zijn opmerking dat vrijwel alle huizen van na eind jaren ’80 geschikt zijn voor een warmtepomp, geen theoretisch verkooppraatje is. “We hebben in ons netwerk een installateur die al een paar jaar op rij meer dan 500 warmtepompen per jaar plaatst, voor het merendeel in bestaande woningen.” Om succes te hebben, is het echter de kunst om als installateur ‘in de juiste vijver’ te vissen: “Mensen die in een klein koopappartementje vier hoog achter wonen en van een minimuminkomen een gezin moeten onderhouden, hebben die 3.000 euro meestal niet op de bank. Ze komen in aanmerking voor een goedkope energiebespaarlening waarmee in ieder geval kan worden geïnvesteerd in betere isolatie, maar een warmtepomp zit er meestal niet in. Vanuit die invalshoek bezien is het onzin om te stellen dat alle huishoudens in Nederland klaar zijn voor een warmtepomp: sommige oude woningen zijn er niet voor geschikt, en er is een categorie huishoudens die het geld er nu nog niet voor heeft. Maar er is ook een grote groep waarvoor dat niet geldt. Die mensen overtuig je met goede voorlichting en een duidelijke rekensom.”

Nederlands Warmtepomp Congres 2019

Meer weten over de kansen en obstakels voor warmtepompen in bestaande woningbouw? Jeroen Peeters is een van de sprekers op het Nederlands Warmtepomp Congres, dat komende woensdag plaatsvindt in Den Bosch. Hier zal hij dieper ingaan op de afwegingen waarmee huiseigenaren en woningcorporaties over de streep worden getrokken, en onder andere stilstaan bij de specifieke mogelijkheden van hybride (monobloc)systemen.
Alle informatie over het Nederlands Warmtepomp Congres is te vinden op de congreswebsite.

Reageer op dit artikel