nieuws

Installatiebranche geeft officieel ondersteuning aan Klimaatakkoord

Sector

Techniek Nederland tekende gisteren in Madurodam een verklaring waarmee de vereniging zijn steun aan het Klimaatakkoord geeft. Bij de ondertekening waren ook Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, en Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, aanwezig.

Installatiebranche geeft officieel ondersteuning aan Klimaatakkoord

De ruim 5.000 leden van Techniek Nederland zullen volgens de vereniging voor innovatieve oplossingen moeten zorgen om de kosten van de energietransitie binnen de perken te houden. Tegelijkertijd wil de branche alles op alles zetten om werknemers bij te scholen en nieuw talent te werven. “De doelstellingen van het Klimaatakkoord zijn alleen te realiseren als er voldoende technici met green skills instromen op de arbeidsmarkt”, aldus Techniek Nederland.

‘Vaart geven aan de energietransitie’

“Zonder de technieksector krijgen we de energietransitie niet voor elkaar”, stelt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. “Deze sector gaat het verschil maken.” Terpstra hoopt dat ook andere sectoren hun steun uitspreken voor het Klimaatakkoord. De voorzitter van Techniek Nederland is trots op het akkoord, waar de installatiesector een belangrijke bijdrage aan leverde. Terpstra: “We hebben veel gepraat, en daar is een praktisch en realistisch akkoord uit voortgekomen. Nu zijn de klimaataanpakkers aan de beurt. Met concrete actieplannen rond innovatie en scholing gaan we vaart geven aan de energietransitie.”

Installatiebranche biedt ‘geweldige carrièrekansen’

Terpstra ziet het dreigende tekort aan technische vakmensen daarbij eerder als een kans dan als een bedreiging. Terpstra: “We zitten midden in een metamorfose. Ik durf te zeggen dat er de komende jaren in geen enkele andere sector zulke geweldige carrièrekansen zijn als in de installatiebranche. Voor dezelfde jongeren die zich terecht zorgen maken over de klimaatcrisis, ligt er een enorme kans om daadwerkelijk iets te doen aan het klimaat.” Het aantal vacatures in de techniek loopt naar verwachting de komende jaren op tot zo’n 20.000 arbeidsplaatsen.

Duurzaam en energiezuinig wordt de norm

Als het aan de installatiebranche ligt, wordt duurzaam en energiezuinig straks de norm. Martin Hoekstra van ST/Warmte uit Nieuwkoop bijvoorbeeld, verduurzaamt bestaande woningen met warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers. “Steeds meer woningbezitters zijn gemotiveerd om een steentje bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot”, stelt hij. “Het Klimaatakkoord is de basis om verduurzaming nóg interessanter en rendabeler te maken.” Ook Jan van Hout, directeur-eigenaar van Van Hout adviseurs en installateurs, is ervan overtuigd dat een klimaatneutrale gebouwde omgeving een realistisch vooruitzicht is. “We zijn enthousiast over de gemaakte afspraken. De lat ligt hoog, maar dat moet ook, gezien de urgentie van de klimaatcrisis.”

Reageer op dit artikel