nieuws

Sterke toename aantal aardgasvrije nieuwbouwprojecten

Sector

Het aantal nieuwbouwprojecten zonder gasaansluiting neemt snel toe, blijkt uit cijfers van netwerkbeheerders Stedin en Enexis. In het tweede kwartaal van 2019 werd voor bijna 80 procent van alle nieuwbouwprojecten in het verzorgingsgebied van Stedin geen gasaansluiting meer aangevraagd. Bij Enexis ging het in het eerste en tweede kwartaal van 2019 samen om 63 procent van de nieuwbouwwoningen.

Sterke toename aantal aardgasvrije nieuwbouwprojecten

De overheid wil in 2050 alle Nederlandse woningen van het aardgas af hebben. Sinds juli 2018 krijgen bouwers daarom in principe geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. Dat nog niet alle nieuwe huizen gasloos worden opgeleverd, heeft ermee te maken dat bouwprojecten waarvoor vóór 1 juli 2018 een omgevingsvergunning werd aangevraagd nog wel op het gasnet mogen worden aangesloten.

Grafiek gasloze nieuwbouw
De cumulatieve ontwikkeling van bij Stedin aangevraagde aansluitingen voor nieuwbouw, tussen 1 juni 2018 en 1 juni 2019. Bron: Stedin.

Grote steden bouwen volop gasloos

Binnen het Stedin-gebied werd het afgelopen kwartaal in de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel, Nieuwegein en Veenendaal bijna volledig gasloos gebouwd. De netbeheerder wijst ook op opvallende cijfers in de steden Rotterdam (98 procent gasloos), Utrecht (97 procent) en Den Haag (83 procent). Stedin heeft de aanvragen waarbij ook een aardgasaansluiting werd gevraagd per nieuwbouwproject in kaart gebracht. Deze kaart is te bekijken via deze link.

Provincie Groningen is ‘koploper’ bij Enexis

Ook in het verzorgingsgebied van netbeheerder Enexis komen steeds meer aanvragen binnen voor een nieuwbouwwoning zonder aardgas. In het eerste halfjaar van 2019 kwam voor 63 procent van de nieuwbouwwoningen een aanvraag zonder aardgasaansluiting binnen. Over heel 2018 was dat 48 procent. Koploper binnen het Enexis-gebied is de provincie Groningen. Daar was 88 procent van alle  aanvragen ‘aardgasloos’. Net als bij Stedin scoren ook bij Enexis met name de steden hoog: Groningen (90 procent gasloos) staat hier bovenaan, gevolgd door Eindhoven (85 procent) en Breda (82 procent).

Reageer op dit artikel