nieuws

Essent zoekt 1.500 monteurs voor warmtepompen en zonnepanelen

Sector

De servicebedrijven van Essent zien een sterke groei in de vraag naar zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. Om aan die vraag te voldoen, hebben ze de komende drie jaar zeker 1.500 vakmensen nodig. Om de servicebedrijven aan voldoende personeel te helpen, start Essent een wervingscampagne voor monteurs.

Essent zoekt 1.500 monteurs voor warmtepompen en zonnepanelen

De groei die de servicepartners van Essent zien, wordt bevestigd door onderzoeksbureau GFK. Het becijferde dat in 2018 140.000 huishoudens kozen voor zonnepanelen, bijna 600.000 huishoudens voor isolerende maatregelen, en 66.000 huishoudens  voor een warmtepomp. Honderdduizenden huishoudens zeggen de aanschaf van een van deze producten te overwegen.

Vakmensen cruciaal voor CO₂-reductie

“Door het Klimaatakkoord neemt de nu al grote vraag naar het verduurzamen van woningen en gebouwen zeker toe”, aldus Sander Leenders, algemeen directeur servicepartnerbedrijven bij Essent. “Dat is een fantastische ontwikkeling, maar alleen al onze servicebedrijven hebben 1.500 vakmensen in de aankomende drie jaar nodig. Zonder vakmensen gaat Nederland de doelstelling van 49 procent CO₂-reductie in 2030 niet halen.” Essent wil aan het behalen van die klimaatdoelstellingen bijdragen door zijn klanten te helpen hun CO₂-uitstoot per 2025 met 20 procent terug te brengen.

Zij-instromers en werkzoekenden

Om over voldoende goed opgeleide vakmensen te beschikken, leiden de servicepartners van Essent zelf monteurs op en zoeken ze continu de aansluiting bij opleidingen. Maar ook zij-instromers en werkzoekenden zijn meer dan welkom. Om die broodnodige krachten te interesseren, starten Essent en zijn servicebedrijven zelf een campagne. Daarbij staat de website www.energiemonteurs.nl centraal. Op deze website worden sollicitanten direct aan het best passende bedrijf gekoppeld.

Aandeel vrouwen onder servicemonteurs

Leenders: “Het zijn de monteurs die handen en voeten geven aan het verduurzamen van Nederland. Via deze weg roepen we de politiek, opleidingen en fabrikanten van energie-gerelateerde producten en diensten op om mee te blijven denken over een structurele oplossing voor de sector en de toekomst van dit mooie vak in Nederland.”
Essent denkt aan het slimmer inrichten van opleidingstrajecten, het combineren van productontwikkeling in combinatie met training, en het aantrekkelijker maken van het vakgebied. Ook voor vrouwen. Op dit moment is het aandeel vrouwen in het monteursvak slechts drie procent. Essent ziet dat aandeel graag toenemen als structurele oplossing voor deze uitdaging.

> Tip: Hoe word je een warmtepompmonteur? Lees er alles over in deze gratis white paper.

Reageer op dit artikel