nieuws

Warmtepomp kan komende tien jaar 30% goedkoper

Sector

“De prijs van een warmtepomp kan de komende tien jaar met gemiddeld 30% omlaag”, zo meent Peter Wagener, directeur van adviesbureau BDH in Harderwijk.

Warmtepomp kan komende tien jaar 30% goedkoper

Wagener reageert in Financieel Dagblad op uitspraken van directeur Arthur van Schayk van Remeha, die in de Volkskrant stelt dat de prijs van een warmtepomp de komende jaren echt niet omlaag zal gaan. Deze fabrikant van verwarmingstoestellen was in het nieuws vanwege de overname van warmtepompenfabrikant Techneco.

Ontwikkelen in warmtepompen

In een persverklaring bij de overname stelt Remeha te streven naar duurzame verwarmingsoplossingen ‘haalbaar en betaalbaar’ te maken en zo bij te dragen aan een CO₂-neutraal Nederland. Daarom wil Remeha zich verder ontwikkelen op de warmtepompmarkt en heeft het Techneco – dat inmiddels mee dan 20 jaar bestaat – overgenomen.

30.000 warmtepompen

Die overname is logisch, want “Je kunt ervan uitgaan dat vrijwel alle huizen die de komende jaren in Nederland worden gebouwd, niet meer worden aangesloten op het gasnet en warmtepompen krijgen”, aldus Wagener. Hij schat dat vorig jaar 30.000 warmtepompen zijn geïnstalleerd in woongebouwen, een verdubbeling ten opzichte van 2017.

Prijzen warmtepompen gaan niet dalen

De logica van schaalvergroting is dat die doorgaans gepaard gaat met kostendalingen. CEO van Schayk van Remeha schuift die redenatie direct van tafel. Volgens de directeur zou dat principe gelden voor nieuwe technologie, maar in de Volkskrant stelt hij dat warmtepompen al vele jaren worden geproduceerd in de vorm van koelapparaten (airco’s). “De prijzen gaan echt niet dalen als de vraag naar warmtepompen verdubbelt.”

Prijzen warmtepompen gaan wel dalen

Wagener heeft daar een andere mening over. Hij denkt dat de gemiddelde warmtepomp de komende tien jaar met 30% in prijs kan dalen. Daarna moeten technische verfijningen voor verdere prijsreducties zorgen. Maar warmtepompen kunnen volgens Wagener vooral goedkoper worden als “installateurs meer ervaring opdoen en efficiënter en sneller gaan werken”. Een trendrapport ondersteunt de prognose van de adviseur. Want de prijzen van warmtepompen dalen al enige jaren volgens het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2018 van het onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.

 

Reageer op dit artikel