nieuws

Uneto-VNI gaat verder als ‘Techniek Nederland’

Sector

Uneto-VNI gaat sinds deze week verder onder een nieuwe naam. Als ‘Techniek Nederland’ krijgt de ondernemersvereniging voor dienstverleners, installateurs en detailhandel in de techniek naar eigen zeggen ‘meer herkenbaarheid en een duidelijker profiel’. Onder de nieuwe naam werd meteen een statement afgegeven: Techniek Nederland wil ‘een centrale rol spelen’ bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord.

Uneto-VNI gaat verder als ‘Techniek Nederland’

Al snel nadat vice-voorzitter Claudia Reiner het officiële startsein voor de nieuwe naam van de vereniging gaf, vulde voorzitter Doekle Terpstra die rol ten aanzien van het Klimaatakkoord in. Hij riep de milieubeweging en FNV op om terug te keren aan de klimaattafels.


Draagvlak creëren

“We gaan gebouwen en woningen in ons land CO₂-neutraal maken, een operatie waar we tot 2050 de tijd voor nemen”, aldus Terpstra. “Dat is realistisch en haalbaar, maar dan moeten we nu wel in actie komen. Het is belangrijk dat de natuur- en milieuorganisaties én de FNV weer aan de klimaattafel komen. Als ook zij verantwoordelijkheid nemen en een actieve rol gaan spelen, zorgt dat voor meer draagvlak. Zo vergroten we de kans om de doelstellingen te realiseren.”

Snel groeiende bedrijfstak

Volgens Techniek Nederland behoort de technieksector tot de snelst groeiende bedrijfstakken van Nederland. De sector is volgens de vereniging goed voor zo’n 150.000 arbeidsplaatsen, en dat aantal zal binnen afzienbare tijd doorgroeien naar 200.000 werknemers. “De hele sector ademt innovatie”, aldus Terpstra. “Dat geldt voor de grote ondernemingen, maar zeker ook voor de kleinere bedrijven. Onze leden zijn actief in de gebouwde omgeving, infra en industrie. De nieuwe naam maakt die veelzijdigheid meer dan ooit zichtbaar.”

Ambitieus maar realistisch

Terpstra vervolgt: “Het is glashelder dat de energietransitie zonder techniek geen kans van slagen heeft. Techniek Nederland is ambitieus, maar ook realistisch. Het is niet zo dat we de cv-ketel en het gasleidingnetwerk al kunnen afschrijven. We hebben álle opties nodig om onze woningen en gebouwen te verduurzamen. Daar passen ook technieken in die nu nog volop in ontwikkeling zijn, zoals duurzaam gas en waterstofgas. Ons uitgangspunt is dat we burgers niet onnodig op kosten jagen én het bedrijfsleven concurrerend houden.”

Congres: ‘Future proof klimaattechniek’
Er komen grote veranderingen op het gebied van klimaattechniek voor de utiliteitsbouw aan. Alle nieuwbouw moet bijna-energieneutraal worden, alle gebouwen moeten minimaal energielabel C krijgen en er worden steeds strengere eisen aan de binnenluchtkwaliteit gesteld. Om hier aan te voldoen zijn innovatieve klimaatinstallaties nodig die ook onderhevig zijn aan regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van koudemiddelen.
Het congres ‘Future proof klimaattechniek’, dat 26 maart aanstaande plaatsvindt in Utrecht, brengt bezoekers in één middag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond klimaattechniek.
Alle informatie over het programma en de wijze van inschrijven vindt u op de congreswebsite: www.futureproofklimaattechniek.nl.

 

> Leestip: Diederik Samsom (onderhandelaar voor het Klimaatakkoord): ‘Er moet een Nederlandse warmtepomp komen’

> Leestip: De Marktgids Warmtepompen 2019 presenteert alle relevante partijen in de bouwkolom en biedt informatie over ontwikkelingen in de warmtepompmarkt. Via deze pagina kan de gids (in PDF-vorm) gratis worden aangevraagd. 

> Leestip: De prijs van een warmtepomp kan de komende tien jaar met gemiddeld 30 procent omlaag, meent Peter Wagener (adviesbureau BDH).

Reageer op dit artikel