nieuws

Pilot vergelijkt energiekosten van verschillende klimaatsystemen

Sector

Vastgoedverhuurder Rentree uit Deventer heeft de afgelopen twee jaar een pilot-onderzoek gedaan naar het resultaat van drie verschillende manieren om woningen te ‘verduurzamen’. Daarbij stond de vraag centraal welke maatregelen de grootste kostenbesparing oplevert. De website Gawalo heeft een uitgebreid verslag van deze pilot gepubliceerd.

Pilot vergelijkt energiekosten van verschillende klimaatsystemen

Voor de pilot zijn vier bouwtechnisch identieke woningen geselecteerd. Drie ervan werden op dezelfde manier geïsoleerd maar kregen verschillende klimaatinstallaties. De vierde woning werd niet aangepast en diende als referentiewoning. Van 1 oktober 2016 tot 1 april 2018 is van de vier woningen het stroom- en gasverbruik in kaart gebracht.

Verschillende verwarmingssystemen

Zoals gezegd, zijn de vier voor de pilot geselecteerde woningen voorzien van verschillende klimaatsystemen. De vier woningen op rij:
1. Woning 1 is extra geïsoleerd, de cv-ketel is vervangen door een hybride warmtepomp, en er zijn twee laagtemperatuurradiatoren aan de bestaande radiatoren toegevoegd. Verder beschikt de woning over ventilatie met warmteterugwinning, en achttien pv-panelen.
2. Ook deze woning is extra geïsoleerd, maar vervolgens voorzien van infraroodpanelen en een warmtepompboiler voor tapwater. Net als woning 1 heeft deze woning achttien zonnepanelen en wtw-ventilatie.
3. Woning 3 werd op dezelfde manier (na)geïsoleerd als woning 1 en 2, maar kreeg geen nieuw verwarmings- of ventilatiesysteem. De woning wordt verwarmd met een cv-combiketel, en heeft mechanische ventilatie via roosters.
4. De referentiewoning kreeg geen (na-)isolatie. Hij beschikt over een cv-ketel en heeft geen mechanische ventilatie.

Monitoring van energiegebruik

Door de vier woningen anderhalf jaar te monitoren, kwamen verschillende zaken aan het licht. Zo bleek de hybride warmtepomp overgedimensioneerd en niet goed afgesteld waardoor hij bleef ‘pendelen’ en een te laag rendement bereikte. Desalniettemin gebruikte de ‘warmtepompwoning’ in de testperiode ruim driekwart minder energie dan de referentiewoning. Ook de ‘all-electric’-woning met infraroodpanelen scoorde relatief goed; hij gebruikte 71 procent minder energie dan de referentiewoning.
De belangrijkste conclusie van de bij de pilot betrokken partijen is dat er meer van dergelijke praktijktests nodig zijn om de ‘juiste mix’ van verduurzamingsmaatregelen te bepalen.

Een uitgebreid artikel met alle conclusies en grafieken van het energiegebruik per pilotwoning is te lezen op de website van Gawalo.

> Leestip: Bij laagtemperatuurverwarming in combinatie met warmtepompen denken de meeste mensen aan vloerverwarming of aangepaste radiatoren, maar ook wanden en plafonds zijn een alternatief. 

> Leestip: De afgezwakte BENG-eisen voor nieuwbouwwoningen riepen de afgelopen weken veel kritiek op.

> Leestip: Afgelopen zomer werd in Utrecht en Zuid-Holland voor het eerst bij een meerderheid van alle nieuwbouwprojecten geen aardgasaansluiting meer aangevraagd

Reageer op dit artikel