nieuws

Meerderheid nieuwbouwwoningen wordt zonder gasaansluiting opgeleverd

Sector

Onlangs kwam naar buiten dat afgelopen zomer in twee provincies een kleine mijlpaal werd bereikt. Zowel in Utrecht als in Zuid-Holland werd voor het eerst bij een meerderheid van alle nieuwbouwprojecten geen aardgasaansluiting meer aangevraagd. Volgens cijfers van netbeheerder Stedin is in het derde kwartaal van dit jaar (juli-september) bij 56 procent van de projecten in de twee provincies geen aanvraag ingediend.

Meerderheid nieuwbouwwoningen wordt zonder gasaansluiting opgeleverd

Netbeheerders zijn sinds 1 juli niet meer verplicht nieuwe huizen en gebouwen aan te sluiten op het gasnet. Feitelijk is er zelfs sprake van een ‘aansluitverbod’; alleen onder ‘zwaarwegende omstandigheden’ (denk aan het volledig ontbreken van een alternatief) kunnen B&W van een gemeente nog toestemming voor een gasaansluiting geven. Dat laatste is echter niet de reden waarom in het derde kwartaal werd gestart met de bouw van bijna 2.000 woningen die wel nog ‘gewoon’ een aardgasaansluiting krijgen. Voor deze woningen was al voor de wetswijziging van 1 juli inging een omgevingsvergunning aangevraagd, en die heeft een onbeperkte geldigheidsduur. Daardoor duurt het volgens deskundigen waarschijnlijk nog jaren voordat het vervallen van de aansluitplicht impact op alle te realiseren nieuwbouw heeft.

Afspraken met gemeenten

Om meer vaart te maken met de transitie van aardgas naar duurzame alternatieven zoals warmtepompen zijn er afspraken gemaakt tussen gemeenten, provincies en netbeheerder Stedin. Daarbij wordt erop aangestuurd dat lokale overheden vrijwillig afzien van het recht op een aansluiting, ook bij bouwplannen die al veel langer bestaan. “Er valt nog veel in te halen”, aldus David Peters, Chief Transition Officer van Stedin. “We zijn positief over de ingezette koers, maar het is niet uit te leggen dat er miljoenen geïnvesteerd worden om bestaande woningen van het aardgas af te krijgen, terwijl er tegelijkertijd nog woningen met een gasaansluiting worden bijgebouwd.”

Overzicht per plaats

Stedin heeft een overzicht gemaakt van alle aanvragen van energieaansluitingen voor nieuwbouwwoningen (pdf) die in behandeling zijn bij de netbeheerder. Het betreft aanvragen die in het derde kwartaal 2018 zijn ingediend. Hieronder staat een verkort overzicht, met alleen de locaties waarbij sprake was van 50 nieuwbouwwoningen of meer.

Plaats  % nieuwbouwwoningen zonder aardgas sinds 1 juli  Aantal nieuwbouwwoningen zonder aardgas sinds 1 juli
Spijkenisse  100%  185
Wijk bij Duurstede    97%    72
Rotterdam    93%  555
Utrecht    88%  429
Renswoude    85%    64
Capelle a/d IJssel    79%    44
Dordrecht    76%  102
Zoetermeer    74%  109
Den Haag    61%  502

Meer aanvragen bij kleine bouwprojecten

De cijfers passen volgens de netbeheerder in een ‘grotere’ trend. In 2017 werd nog 64 procent van alle woningen opgeleverd met een aardgasaansluiting, terwijl het voor 2018 tot nu toe om 58 procent gaat. Opvallend daarbij is dat er een relatie lijkt met de omvang van bouwprojecten: hoe groter het bouwproject, hoe vaker het aardgasvrij wordt gerealiseerd. Bij projecten waarbij meer dan 50 huizen tegelijk worden gebouwd, wordt 83 procent zonder aardgasaansluiting opgeleverd. De grootste groep projecten, die met 10 tot 50 woningen, scoorde met 36 procent beduidend lager. David Peters: “Ook bij de ontwikkelaars van ‘kleinere’ projecten blijven wij benadrukken: houd je plannen opnieuw tegen het licht. Kijk nog eens goed of aardgas wel nodig is. Een koper heeft er echt meer aan als zijn huis direct toekomstklaar wordt opgeleverd.”

> Leestip: Uit onderzoek blijkt dat gemeenten nauwelijks gebruikmaken van de mogelijkheid om een uitzondering te maken op het ‘aansluitverbod’. 

> Leestip: Als eerste Utrechtse woonwijk wordt Overvecht-Noord uiterlijk in 2030 aardgasvrij. De verantwoordelijke wethouder kiest er daarbij voor om samen met bewoners en bedrijven vorm te geven aan de transitie.

> Leestip: Volgens hoogleraar Andy van den Dobbelsteen is gasloos bouwen “niet ineens heel duurzaam”.

Reageer op dit artikel