nieuws

Warmtepomp Congres ‘Breder kijken dan techniek en geld’

Sector

Ruim 150 mensen bezochten gisteren in Den Bosch het Nederlands Warmtepomp Congres 2018. Tijdens het congres werden tal van onderwerpen behandeld. Daarbij kwam het centrale thema waar hoogleraar Anke van Hal zich tijdens haar plenaire presentatie op richtte verschillende keren terug:  behalve geld en techniek is ook draagvlak van belang.

Warmtepomp Congres ‘Breder kijken dan techniek en geld’

Het creëren van draagvlak is van minstens even groot belang als het regelen van financiering en het ontwikkelen van de juiste techniek, aldus Anke van Hal. Alleen wordt aan deze ‘derde succesfactor’, zoals zij het noemt, nog altijd weinig aandacht besteed.

Het schoenenkastje van Van Hal

Toch blijkt uit onderzoek dat ze bij verschillende bouwprojecten heeft verricht, dat het vaak eenvoudig is om mensen te overtuigen van de voordelen van een duurzaam huis. Anders dan vaak wordt gedacht, gaat het daarbij niet om terugverdientijden, maar om toegenomen woongemak- en comfort. Tijdens verschillende deelsessies en in het afsluitende debat werd haar voorbeeld van het ‘schoenenkastje’ verschillende malen aangehaald. Daarmee refereerde ze aan bewoners die na de duurzame verbouwing van hun woningen vooral opgetogen leken over het feit dat de bouwers een schoenenkastje onder de warmtepomp in het portiek hadden ingebouwd. “Dit soort op het oog futiele dingen kunnen voor bewoners een groot verschil maken dat ze uiteindelijk over de streep trekt”.

De zaal met ruim 150 congresgangers.

Binnenkort wordt op deze website en in Vakblad Warmtepompen een uitgebreid verslag van het Warmtepomp Congres gepubliceerd.

> Leestip: De definitie van ‘wat een warmtepomp eigenlijk is’ blijkt bepalend voor de vraag hoe snel de warmtepompverkoop groeit in Nederland.

Reageer op dit artikel