nieuws

Steven Lobregt: “De energiewet houdt verduurzaming tegen”

Sector

De energiewet houdt de verduurzaming tegen. Dat concludeert Steven Lobregt van Sparkling Projects op basis van eigen ervaringen. De wet dwarsboomde projecten van hem waarbij met collectieve warmtepompen veel energie bespaard kon worden. Hij krijgt bijval van Diederik Samsom, onderhandelaar van het Klimaatakkoord.

Steven Lobregt: “De energiewet houdt verduurzaming tegen”

Lobregt deed zijn uitspraak tijdens de Dag van de Warmtepomp op 27 september bij Aeres Tech in Ede. Hij vertelde er over de ontwikkeling van een pand voor de vestiging van negen kleine bedrijven. Door verwarming en koeling met een warmtepompsysteem voor alle bedrijven te centraliseren, zou fors op energie bespaard kunnen worden. Dit in vergelijking met individuele CV-ketels of warmtepompen voor alle huurders. Liander stak volgens Lobregt een stokje voor dit plan; op basis van de Energiewet ging de netwerkbeheerder niet akkoord met één elektriciteitsaansluiting voor het hele pand. Het moesten er negen worden: voor elke huurder een, waardoor de kosten voor een centraal systeem te hoog opliepen.

Geen PV-panelen, wel CV-ketels

Tegen hetzelfde probleem liep Lobregt op bij een project met 40 woningen in de zorg. “Met een centrale warmtepomp zouden de energiekosten 70 procent omlaag kunnen. Maar Liander ging niet akkoord met een enkele elektriciteitsaansluiting; er moesten er 40 komen. Het gevolg: geen PV-panelen op het dak, maar wel 40 CV- ketels in het pand”. Lobregt heeft juridische stappen gezet om zijn plannen door te zetten. De advocaatkosten liepen daarbij hoog op, maar het mocht niet baten.

‘Vertraging in de verduurzaming’

Lobregt concludeert dat de energiewet, die onder meer over de aansluitingen op het net gaat, voor vertraging van de verduurzaming zorgt. “We zouden de energiekosten in de projecten kunnen laten betalen door de huur met een paar euro te verhogen, maar dat mag niet. De moraal is dat we als ingenieurs mooie projecten kunnen verzinnen, maar dat je goed moet oppassen om niet onderuit te gaan.”  Diederik Samsom, ook in de zaal aanwezig, was onder de indruk van het betoog van Lobregt. Zijn reactie: “Als het op deze manier gaat, gaat de energietransitie niet lukken.”

> Leestip: Op 10 oktober vindt in ‘s-Hertogenbosch het Nederlands Warmtepomp Congres 2018 plaats. In een interview geven de organisatoren aan wat de insteek van dit event is. 

 

Reageer op dit artikel