nieuws

Bijna helft van kantoorgebouwen voldoet niet aan toekomstige label-eis

Sector

In 2016 besloot de toenmalige regering dat kantoorgebouwen in 2023 minimaal moeten voldoen aan de eisen van energielabel C. Uit onderzoek in opdracht van vakblad Vastgoedmarkt blijkt dat ruim 40 procent van de Nederlandse kantorenvoorraad op dit moment nog niet aan die eis voldoet.

Bijna helft van kantoorgebouwen voldoet niet aan toekomstige label-eis

Eigenaren van een pand met een label dat lager is dan C hebben nog vijf jaar om een labelsprong te maken. Dat lijkt meer tijd dan het is; vooral bij oudere gebouwen zijn soms ingrijpende maatregelen nodig waar ver vooraf op moet worden voorgesorteerd.
De Nederlandse kantoren die nog niet aan de C-eis voldoen, beslaan 44 procent van de hele Nederlandse kantoorvoorraad en tellen samen ongeveer 35 miljoen vierkante meter aan oppervlakte. De provincie Zuid-Holland telt de meeste meters nog te verduurzamen ruimte (7,2 miljoen vierkante meter), wat deels logisch is omdat deze provincie de meeste kantooroppervlakte heeft. Daarna volgen Noord-Brabant en Noord-Holland.

Oudere kantoorgebouwen

Uit eerder onderzoek bleek al dat met name oudere kantoorgebouwen onvoldoende presteren als het om energiegebruik gaat. Daarbij gaat het met name om panden van voor 1974, kort voordat gevelisolatie en dubbel glas in de markt werden geïntroduceerd. Deze oudere panden beschikken doorgaans nog niet over een energielabel, maar zouden volgens Vastgoedmarkt in hun huidige staat meestal label G krijgen.
Blijkbaar wachten veel kantooreigenaren nog even af met het nemen van maatregelen zoals isolatie, de plaatsing van een warmtepomp of andere installatietechnische mogelijkheden. Volgens Vastgoedmarkt is dat niet verstandig; de kans is groot dat als men tot 2022 wacht met renovatie en verbouwing daar veel vertraging in optreedt door personeelskrapte in de installatie- en bouwwereld.

Bron: Vastgoedmarkt

> Leestip: Bij verkoop van een utiliteitsgebouw moet verplicht een energielabel worden overlegd, op straffe van een boete. 

Reageer op dit artikel