nieuws

Recordaantal nieuwe warmtepompen in Vlaamse huizen

Sector

Recordaantal nieuwe warmtepompen in Vlaamse huizen

Vorig jaar werd in Vlaanderen een recordaantal van 4.284 warmtepompen in woonhuizen geplaatst. Daarmee komt het totale aantal op bijna 24.000 uit, zo meldt de website van de Vlaamse krant ‘Het Laatste Nieuws’ (HLS).

De afgelopen vier jaar steeg het aantal installaties van warmtepompen met 80 procent: van 13.327 pompen in 2014 tot 23.987 vorig jaar. De overheid stimuleert de overstap op de warmtepomp met een premie. Vorig jaar werden 1.447 premies aangevraagd. Die gelden voor renovatie maar niet voor nieuwbouw. Nieuwbouw moet al van een minimumaandeel aan hernieuwbare energie worden voorzien.

Koelen is extra voordeel tijdens hete zomer

In het kader van de hete zomer wijst CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne er in het HLS-artikel op dat koelen een bijkomend voordeel van warmtepompen is. Volgens een andere bron straft de overheid die functie vanwege het extra energieverbruik af in de energieprestatiescore van een woning. “Als je bouwt of renoveert met aandacht voor zonwering en ventilatie heb je geen koeling nodig. Maar tijdens lange hittegolven – die vaker zullen voorkomen – warmt elk huis op. Je zou die koeling gewoon moeten toestaan zonder dat het je EPC-energiescore of kans op premies beïnvloedt”, stelt Bothuyne . De Vlaamse energieminister stelt in het HLS-artikel hiermee eens te zijn en aan een herziening van de regels te werken.

Reageer op dit artikel