nieuws

Nieuwe NEN-norm moet voor meer veiligheid woninginstallaties zorgen

Sector

Nieuwe NEN-norm moet voor meer veiligheid woninginstallaties zorgen

NEN heeft in samenwerking met Uneto-VNI en TVVL de norm voor de veiligheid van technische installaties in woningen vernieuwd. De NEN 8025-norm stelt installateurs in staat om efficiënt en eenduidig een algemene periodieke keuring (APK) voor de installaties in woningen uit te voeren.

Eerder dit jaar werd besloten tot actualisatie van de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8025. Deze  richtlijn, die in 2005 werd opgesteld om de veiligheid van installaties te borgen, is inmiddels omgezet in een nationale norm, de NBEN 8025. Hier is om verschillende redenen toe besloten. Enerzijds is er sprake van gewijzigde wetgeving en moet de markt zelf meer invulling aan toezicht geven. Anderzijds hebben zich de afgelopen dertien jaar technologische ontwikkelingen voorgedaan, zoals de opkomst van zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen.

Ongelukken voorkomen

Proeven met een ‘woning-APK’ in Amsterdam en Utrecht lieten zien dat meer dan de helft van de installaties in de gecontroleerde woningen niet veilig waren. Installatiekoepel Uneto-VNI vindt dan ook dat woningcorporaties en woningeigenaren de installaties in huis regelmaat moeten laten controleren.”Installaties worden complexer, worden tussentijds aangepast of worden niet goed onderhouden”, aldus Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI. “Dat kan gevaarlijke situaties opleveren en woningbrand, waterschade, elektrocutie of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Met de woning-APK kunnen we veel ongelukken voorkomen. Met NEN 8025 hebben we daar nu een eigentijdse norm voor, gebaseerd op de actuele stand van de techniek.” Een controle volgens de NEN 8025 is niet verplicht, maar wel aan te bevelen.

Gas, water en elektra

De norm NEN 8025 beoordeelt uitsluitend de veiligheid van bestaande technische installaties en technische voorzieningen in woningen. Het gaat hierbij om de vakgebieden gas, water en elektra. Bouwkundige voorzieningen vallen niet onder de norm, aangezien die al in andere normen zijn vastgelegd. Installateurs kunnen met behulp van NEN 8025 snel en efficiënt inspecteren of de technische voorzieningen in de woning voldoen aan de vereiste veiligheid. Op basis van de inspectie geeft de installateur een advies en kan hij ervoor zorgen dat de installaties weer veilig functioneren. De vernieuwde norm geeft ook een handvat voor het bepalen van de termijn waarop een volgende inspectie moet plaatsvinden.

Groot draagvlak

NEN, Uneto-VNI en TVVL hebben samen met inspectiebedrijven, brandweer, opleiders, leveranciers en woningbouwcorporaties anderhalf jaar gewerkt aan de aanpassing van NEN 8025. Doekle Terpstra: “We zijn blij met het grote draagvlak voor de norm. Ik verwacht dat zowel installateurs als woningeigenaren en woningcorporaties er veel gebruik van gaan maken.” De normtekst kan worden besteld in de NEN Shop.

Innovatie Award 2018

Op 10 oktober aanstaande reikt Uneto-VNI de Innovatie Award uit, voor een aansprekend, innovatief installatieproject waarbij duurzaamheid, kwaliteit en samenwerking een belangrijke rol spelen. Deze uitreiking vindt plaats tijdens het Nederlands Warmtepomp Congres 2018, dat plaatsvindt in Den Bosch – parallel aan de Vakbeurs Energie. Tijdens dit congres staat de energietransitie en de rol die warmtepompen daarbij spelen centraal. Meer informatie over het programma en de wijze van aanmelden is te vinden op de speciale congreswebsite.

Reageer op dit artikel