nieuws

Bouwsector overvallen door ‘overhaast’ aardgasverbod

Sector

Bouwsector overvallen door ‘overhaast’ aardgasverbod

In de Volkskrant is te lezen dat Projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties zich overvallen voelen door het ‘overhaaste’ verbod op het bouwen van nieuwbouwwoningen met aardgas.

Het verbod op aardgas gaat 1 juli in en dat is meer dan een half jaar eerder dan werd aangenomen. In een brief aan het kabinet noemen brancheorganisaties de datum onverantwoord en ‘niet getuigen van behoorlijk bestuur’.

Kostenoverschrijdingen
De vervroegde datum heeft grote gevolgen voor bouwplannen die in ontwerpfase zijn, waarschuwen de bouwers het kabinet. Het kan grote vertragingen en kostenoverschrijdingen met zich meebrengen.

Uit onderzoek van Bouwtrend blijkt dat dat om minstens tienduizend woningen gaat. Al deze bouwplannen moeten ingrijpend aangepast worden om aan de nieuwe wet te voldoen.

Aardbeving in Groningen
Het aardgasverbod valt koud op het dak voor bouwsector en woningcorporaties. In het regeerakkoord (van oktober 2017) werd 2020 als streefdatum genoemd. Maar de
zware aardbeving in Groningen bracht de zaak in een stroomversnelling.

Overigens zijn de brancheorganisatie niet tegen het verbod op het bouwen van nieuwbouwwoningen met aardgas. Vooral de snelheid steekt. Neprom-directeur Jan Fokkema: “Dit gaat te hard, dit lijkt op paniekvoetbal. De projecten die nu herzien moeten worden zitten al een of twee jaar in de pijplijn. Bij de benodigde aanpassingen gaat het niet om cv-keteltje eruit, warmtepompje erin, maar om een complete herziening van het bouwplan.”

Reageer op dit artikel