nieuws

ILT deelt boetes uit voor gebouwverkoop zonder energielabel

Sector

ILT deelt boetes uit voor gebouwverkoop zonder energielabel

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 23 eigenaren van utiliteitsgebouwen een boete gegeven omdat ze een van hun panden hebben verkocht zonder dat het was voorzien van het verplichte energielabel. Begin vorig jaar informeerde de ILT de sector over aanstaande inspecties, die vervolgens in de zomer hebben plaatsgevonden. De hoogste boete die daarna werd uitgedeeld bedraagt ruim 10.000 euro.

Bij utiliteitsgebouwen (‘gebouwen die niet voor wonen zijn bedoeld’) kan de koper aan het energielabel zien hoe veel energie het gebouw in kwestie gebruikt en waar mogelijkheden liggen voor verbetering. Op basis van de Woningwet bedraagt de maximale boete die kan worden opgelegd aan bedrijven die een pand zonder zo’n label verkopen 20.250 euro per gebouw. Verkopers die minimaal vijf gebouwen hebben verkocht, krijgen een boete voor het grootste gebouw. De boete aan een particuliere verkoper kan maximaal 410 euro bedragen.

Besluit energieprestatie gebouwen
Gebouwen moeten volgens het Besluit energieprestatie gebouwen (een doorvertaling van de Europese Energy Performance of Buildings Directive – EPBD) bij oplevering, verkoop en verhuur een geldig energielabel hebben. Hiertoe moet de eigenaar een gecertificeerd bureau inschakelen dat een energielabel kan opstellen voor een utiliteitsgebouw.
De inspectie ziet erop toe dat Europese richtlijnen rond energiebesparende maatregelen worden nageleefd. In dat kader vinden controles plaats bij fabrikanten, importeurs en distributeurs van onder andere bouwproducten en verhuurders en eigenaren van gebouwen. Doel hiervan is de CO2-uitstoot te beperken, energiebesparing door consumenten mogelijk te maken, en eerlijke concurrentie tussen bedrijven te bevorderen.

Bron: NEN

Reageer op dit artikel