nieuws

Banken eisen groener energielabel bij financiering vastgoed

Sector

Banken eisen groener energielabel bij financiering vastgoed

De Rabobank gaat minimaal energielabel C verplicht stellen voor nieuwe financieringen van commercieel vastgoed. De bank heeft de ambitie om binnen 10 jaar de hele portefeuille te vergroenen. Eerder kwamen ING en ABN AMRO met vergelijkbare, duurzame maatregelen.

De banken volgen het beleid van het kabinet. Eind 2016 kondigde minister Blok van Wonen en Rijksdienst het voornemen aan voor een wettelijk verplichte verduurzaming. Het plan is dat vanaf 2023 kantoorgebouwen van meer dan 100 m² minimaal energielabel C hebben. Rabobank staat niet alleen. Eind vorig jaar kondigde ING al aan niet langer ‘bruine’ panden te financieren, tenzij eigenaren met concrete verduurzamingsplannen komen. ING wil in 2023 alleen nog ‘groene’ panden in de portefeuille hebben.

Vijf jaar looptijd
Omdat veel vastgoedleningen een looptijd van vijf jaar hebben, gaat de eis al vanaf 2018 in. Net als Rabobank benadrukt ING de noodzaak van vergroening. De bank verwacht dat huurders straks kiezen voor panden met een groen label, waardoor bruine panden meer leeg staan en relatief in waarde gaan dalen.

Bron: RVO.nl

Reageer op dit artikel