nieuws

Rotterdam wil jaarlijks 8.000 woningen aardgasvrij maken

Sector

Rotterdam wil jaarlijks 8.000 woningen aardgasvrij maken

In het kader van de energietransitie moeten woningen zo veel mogelijk aardgasvrij worden. Om dit proces te versnellen, is er de Green Deal Aardgasvrije wijken. Daarin bundelen gemeenten en het Rijk hun krachten. Een van de handvatten is een database waarin gemeenten hun ervaringen delen. Zo ook koploper Rotterdam.

Hoe zorg je ervoor dat alle woningen in je gemeente aardgasvrij zijn? “Wij willen dat doel in 2050 bereiken”, zegt Astrid Madsen, programmamanager Energie-transitie gebouwde omgeving van de gemeente Rotterdam. “Het klinkt misschien ver weg, maar het gaat wel om gemiddeld 8.000 woningen per jaar en 40 kilometer aan nieuwe infrastructuur.”

Uitdagingen

De komende 33 jaar bieden talloze uitdagingen, weet Madsen. “Organisatorische: wie zijn allemaal betrokken bij de transitie? Financiële: partijen moeten nu investeren terwijl ze de kosten deels en slechts langzaam terugverdienen. En technologische: we moeten profiteren van innovaties. We hebben ze nodig om 2050 te halen.”

Ervaringen delen

De energietransitie is een ontdekkingsreis voor Rotterdam. Elk gebied is een soort proeftuin waarin de gemeente telkens voor nieuwe uitdagingen komt te staan, verwacht Madsen. “Eén standaardoplossing zal er niet zijn. Het blijft keer op keer maatwerk per gebied. Vandaar het belang van gemeenten om onderling ervaringen te wisselen. En om met onze ervaringen bij het Rijk aan te geven waar we extra ruimte en steun kunnen gebruiken.”
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ondersteunt de Green Deal Aardgasvrije wijken door kennis en expertise te delen. Op de website van RVO is meer te lezen over Aardgasvrij. Daar kan ook de database met praktijkvoorbeelden van deelnemende gemeenten worden geraadpleegd.

Reageer op dit artikel