nieuws

Particuliere huiseigenaren besparen energie via abonnementsvorm

Sector

Particuliere huiseigenaren besparen energie via abonnementsvorm

Particuliere huiseigenaren in Overijssel krijgen bij wijze van proef de mogelijkheid een abonnement te nemen op energiebesparende maatregelen in hun huis. Ze hoeven daarbij vooraf geen eigen spaargeld in energiebesparing (isolatie) of energieopwekking (zonnepanelen, warmtepomp) te steken of geld daarvoor te lenen. In plaats daarvan betalen ze maandelijks via een een abonnement.

De abonnementsgelden worden via een centrale organisatie geïnd en uitbetaald aan de bedrijven die de voorzieningen aanleggen. De huiseigenaren kunnen het abonnementsgeld betalen doordat hun energierekening daalt. Ze krijgen daarbij een garantie op hun energiebesparing.

‘City Deal’

In het initiatief is ruimte voor 600 huiseigenaren in Overijssel. Het is een uitbreiding van een eerder experiment met 20 huizen in Deventer. Over het abonnement voor energiebesparing is op 6 februari een ‘City Deal’ gesloten tussen de provincie Overijssel, het Energiefonds Overijssel, de gemeenten Deventer, Enschede, Zutphen, Lochem, Ede en Breda, de werkgeversorganisaties VNO/NCW, Bouwend Nederland, Uneto-VNI, MKB Deventer, de Deventer Kring van Werkgevers en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De City Deal komt voort uit het interbestuurlijke programma Agenda Stad. Steden, Rijksoverheid, de Europese Commissie, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven werken hiermee samen aan het versterken van groei, leefbaarheid en innovatie in het Nederlandse en Europese stedennetwerk. Meer informatie staat op www.woningabonnement.nl.

Eigendom over energievoorzieningen

Na afloop van de abonnementsperiode (10, 15 of 20 jaar) blijven de energievoorzieningen eigendom van de huiseigenaar. Niet alleen gebruikt de eigenaar minder energie en heeft hij meer wooncomfort, het huis is ook meer waard. Bij verhuizing voor afloop van de abonnementsperiode moeten de nog komende termijnen worden betaald. Een optie die nog wordt bekeken, is de mogelijkheid het abonnement bij verhuizing over te dragen aan de nieuwe eigenaar.
Op het abonnement komt een keurmerk dat een goede uitvoering en financiering garandeert. Het is de bedoeling dat bedrijven in de rest van Nederland het abonnementssysteem overnemen.

 

 

Reageer op dit artikel