nieuws

Nieuwe Europese normen voor bepaling energieprestatie aangenomen

Sector

Nieuwe Europese normen voor bepaling energieprestatie aangenomen

De afgelopen jaren hebben marktpartijen, gecoördineerd door NEN, gewerkt aan een set van normen die moet leiden tot een hernieuwde Europese methode aangegeven door de Europese Richtlijn Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Alle normen die hiervoor zijn opgesteld zijn aangenomen.

Gebouwen gebruiken 40 procent van de energie in Europa. Door gebouwen energiezuiniger te maken, kan veel worden bespaard. Daarom worden in Europa de energieprestatie-eisen steeds strenger. Met één Europese methode voor bepaling van de energieprestatie wordt meer inzichtelijk gemaakt hoe ver de verschillende landen met deze opgave zijn.

Europese landen stemmen in met eindconcept

De bepalingsmethode is vastgelegd in een set normen. Deze set bevat normen over onder andere isolatie, verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en schakelapparatuur. Bij het pakket gaat het zowel over berekenen als meten, en het geldt zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw en zowel voor woningen als utiliteitsbouw. De Europese landen hebben over het eindconcept van deze normen gestemd en ze daarbij aangenomen. De volgende stap is dat de normen in het komende half jaar in ieder land worden gepubliceerd. Voor Nederland zal NEN dit op zich nemen.

Reageer op dit artikel