Een goede boterham verdienen met warmtepompen? Ga specialiseren!

Een goede boterham verdienen met warmtepompen? Ga specialiseren!

De opmars van warmtepompen gaat gestaag door. De enorme groei maakt dat installateurs gedegen kennis moeten hebben van de vele soorten systemen. Expertisecentrum GO° biedt daarom samen met groothandel Wasco de opleiding F-gassen categorie 2 aan.

Coronacrisis of niet, de verkoop van warmtepompen zet door. Gemiddeld worden er jaarlijks 45.000 bodemgekoppelde en lucht/water-warmtepompen verkocht. Begin 2020 waren er meer dan 200.000 operationele warmtepompen. Voorlopige cijfers van de Vereniging Warmtepompen laten zien dat de afzet van warmtepompen in 2020 stabiel is doorgegroeid, met in de woningbouw een jaar-op-jaargroei van 29 procent.

Tekort aan warmtepompinstallateurs

Het vakkundig installeren van een warmtepomp is dan ook belangrijk, stelt Roelof Robbertsen van Expertisecentrum GO°. “Er is momenteel een tekort in de markt aan ervaren warmtepompinstallateurs. Daarnaast heb je een enorm aanbod in systemen, met nog eens grote verschillen hiertussen. Zaak om als (instappende) warmtepompinstallateur goed na te denken over het te volgen pad.”

Het is van belang dat er goed wordt gerekend aan wat voor pomp er nodig is, vertelt Robbertsen. “Bij een woning wordt bij het installeren van een warmtepomp al snel gedacht: ‘Als ik 5 kilowatt heb, is het goed.’ Maar zoiets is natuurlijk altijd maatwerk. Er spelen veel factoren mee. Als je een goede berekening maakt, kan het een bewoner zomaar de aanschaf van twee zonnepanelen schelen.”

F-gassen

Het expertisecentrum helpt installateurs op weg. Dit doet het onder andere met een opleiding voor F-gassen categorie 2. Robbertsen: “Met het F-gassencertificaat categorie 2 mag je werken aan split-airco's of warmtepompen met een koudemiddelinhoud van maximaal drie kilo of vijf ton CO2- equivalent. Dit is ruim voldoende voor het plaatsen van split- en multisplit-aircosystemen, maar ook voor het plaatsen van vrijwel alle warmtepompen in de woningbouw.”

Voordeel voor de installateur is dat hij het werken met F-gassen niet meer hoeft uit te besteden. Hij heeft dus geen extra kosten en dat maakt het aantrekkelijker voor opdrachtgevers. De speciale F-gassen 2-training wordt in samenwerking met Wasco aangebonden. Het is een doorslaand succes wat Robbertsen betreft, want de training kent nu al een wachtlijst. Hij heeft hierbij nog wel een punt van aandacht. “Het is zaak als ondernemer de accreditatie BRL 100 2.0 op te zetten en hem te laten schouwen. Zonder deze accreditatie mogen nog geen koeltechnische stappen worden ondernomen.”

Specialiseren

De markt is langzaam in ontwikkeling. Maar de tijd is nog niet aangebroken dat installateurs zich massaal specialiseren, ziet Robbertsen. “Vaak is het uitgangspunt: 'We willen iets met warmtepompen gaan doen'. Het is vaak nog snuffelen. De specialisatie zie je nu langzaam komen. Dat is verstandig. Ga je jezelf specialiseren in de woningbouw of in kantoorpanden? Denk daarover na. Ga vervolgens nadenken over de vraag of je je gaat specialiseren in lucht/lucht of lucht/water, water/water of grondgebonden. Kijkt wat je het beste ligt. Je kunt wel een busje hebben met dertig specialisaties op de zijkant, maar dat is echt te veel.”

Het motto van Robbertsen luidt dan ook: ‘Voor een goede toekomst als zzp’er of bedrijf is specialisatie nodig.’ “Als je bijvoorbeeld goed bent in hybride warmtepompen, pak dat dan op. De markt is zo groot, je hoeft niet alles te doen. Daarmee verlies je uiteindelijk van de concurrentie. Doe je iets goed, dan krijg je vanzelf mond-tot-mondreclame. En dan kun je zaken gaan doen.”

Nog veel onbekend

Hoe goed en voortvarend het in de airco- en warmtepompenmarkt ook gaat, Robbertsen stelt dat er in deze markt nog veel onbekend is. “Er zijn bijvoorbeeld leveranciers die airco’s verkopen en aansluiten. Die weten helemaal niet dat ze daarvoor geaccrediteerd moeten zijn. Ze sluiten de leidingen aan en zetten de kraan open. Ze weten niet dat ze een vacuümpomp nodig hebben en dat je koeltechnisch gereedschap moet bezitten.”

Robbertsen vervolgt: “De accreditatie is ook niet niks natuurlijk. Je bent voor deze gereedschappen inclusief opleiding en accreditatie al snel vijftienduizend euro kwijt. Dat is best veel, maar het is nodig en je maakt je onderneming toekomstbestendig.”

Beroeps Begeleidende Leerweg

Expertisecentrum GO° biedt momenteel negen trainingen aan. Deze zijn door InstallQ geaccrediteerd. Zo is er de Basistraining Warmtepompen en de opleiding Service- en onderhoudsmonteur warmtepompen en warmteboilers. Verder verzorgt GO° onder andere de trainingen Lucht/water-warmtepompen voor woningen, en Grondgebonden warmtepompen in de utiliteitsbouw.

Robbertsen: “Voor de BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg, red.) gaan we nu ook een opleiding voor de hybride warmtepomp aanbieden. Je merkt dat er in de markt steeds vaker voor een hybride wordt gekozen. We helpen installateurs daar graag verder mee.”

GO°
GO° is het Expertisecentrum in de koude-, klimaat- en warmtepomptechniek en biedt een oplossing voor het probleem van het personeelstekort in de branche, de snelle technische ontwikkelingen en de onvoldoende aansluiting in de koudetechniek tussen onderwijs en arbeidsmarkt.
De opleidingen en trainingen worden verzorgd in het Expertisecentrum Koudetechniek van Aeres Tech - de praktijkopleider voor GO° in Ede.  Deelnemers worden - geheel volgens de RIVM-coronaregels - getraind in de dagelijkse werkomgeving, waar het geleerde direct in de praktijk kan worden gebracht.

Dit artikel is gesponsord door Opleidingscentrum GO°

Productie van ventilatiewarmtepompen in de Nederlandse fabriek van Inventum.

'Daling warmtepompverkoop mede door onzekerheid toekomstig...

Na tien jaar van continue groei daalde de verkoop van warmtepompen in Europa vorig jaar met 5 procent. De European Heat Pump Association (EHPA)...

Netcongestie tegengaan met warmtepompen: 'Snel standaard protocol nodig'

Netcongestie tegengaan met warmtepompen: 'Snel standaard protocol...

Grootschalige toepassing van de huidige warmtepompen leidt tot mogelijke onbalans- en capaciteitsproblemen op het stroomnet. Het flexibel bijtoeren,...

Circulair initiatief zamelt HVAC-producten in voor hergebruik

Circulair initiatief zamelt HVAC-producten in voor hergebruik

Mede door de energietransitie en de opkomst van warmtepompen, worden steeds meer HVAC-componenten vervangen. Dat betekent ook dat oude producten,...

Lager bedrag aan ISDE-subsidie voor warmtepompen aangevraagd

Lager bedrag aan ISDE-subsidie voor warmtepompen aangevraagd

Zowel in januari als februari is door particulieren voor ongeveer 18 miljoen euro ISDE-subsidie aangevraagd voor de aanschaf van warmtepompen. Dat is...

Gratis webinar over 'toekomstgericht renoveren'

Gratis webinar over 'toekomstgericht renoveren'

Toekomstbestendig renoveren is een noodzaak, maar hoe pak je dat het best aan? Over dit onderwerp organiseren Renson en Duurzaam Gebouwd op 21 maart...

Nieuwe overheidswebsite iplo.nl met informatie over koudemiddelen

Nieuwe overheidswebsite iplo.nl met informatie over koudemiddelen

Iplo staat voor Informatiepunt Leefomgeving en is een platform waarmee de overheid informatie verstrekt over de Omgevingswet en de leefomgeving. De...

'Snel vóór 2026 nieuwe cv-ketel in plaats van warmtepomp is financieel onverstandig'

'Snel vóór 2026 nieuwe cv-ketel in plaats van warmtepomp is...

Sommige woningeigenaren halen het vervangingsmoment van hun cv-ketel naar voren, om de plicht van een duurzaam alternatief in 2026 te omzeilen. Dit...

Leidingwerk in een geothermische installatie voor kasverwarming.

Geothermisch warmtenet heeft veel lager maatschappelijk rendement dan...

De toepassing van geothermie (of aardwarmte) voor woning- en gebouwverwarming staat steeds meer in de belangstelling. Uit een vergelijking die...