artikel

Bedrijfsleven haalt bijna kwart meer subsidiegeld uit innovatieregeling

Sector

Bedrijfsleven haalt bijna kwart meer subsidiegeld uit innovatieregeling

Nederlandse ondernemers hebben vorig jaar 1,2 miljard euro toegekend gekregen in het kader van de innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Dit is een stijging van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarrapportage die minister Kamp van Economische Zaken heeft gepubliceerd. Met de WBSO worden ondernemers financieel ondersteund als ze innovaties doorontwikkelen tot succesvolle producten en diensten.

In totaal maakten vorig jaar 22.330 bedrijven gebruik van de WBSO om hun onderzoek en ontwikkeling (R&D) te bevorderen. De regeling is in 2016 verder aangescherpt, en nog meer gericht op concrete innovatieactiviteiten. Haalbaarheidsstudies worden sindsdien niet meer ondersteund.
Uit de jaarrapportage ‘Focus op speur- en ontwikkelingswerk 2016’ blijkt dat voor een bedrag van 6,7 miljard euro aan plannen van bedrijven is goedgekeurd. Het gaat om 3,9 miljard euro aan loonkosten en 2,8 miljard euro aan niet-loonkosten, een stijging van 400 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Met behulp van de regeling konden ondernemers zo hun kosten voor onderzoek naar en ontwikkeling van innovaties met 1,2 miljard euro verlagen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de WBSO uit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Klik hier voor de jaarrapportage (pdf) en hier voor meer informatie over de WBSO.

Reageer op dit artikel